Ilaria Salis háziőrizetből érkezett a bíróságra

Nagy sajtóérdeklődés övezte az antifa perként emlegetett eljárás bizonyítási szakaszának kezdetét péntek délelőtt, ahol az olasz sajtó és az olasz nagykövetség képviselői is jelen voltak. A bíróságon megjelentek civil érdeklődők, Ilaria Salis apja, Roberto Salis, valamint Marco Grimaldi, a Sinistra Italiana képviselője is, amely pártszövetség színeiben Salis indul az EP-választáson.

Ilaria Salis óvadék ellenében szabadult az előzetes letartóztatásból, és háziőrizetben van, a tárgyalásra bilincsek és rendőri kíséret nélkül érkezett. Tavaly február 11-én vették őrizetbe Budapesten, a vád szerint több embert megtámadott és súlyosan bántalmazott antifaaktivista társaival. Az ügyészség bűnszervezet tagjaként elkövetett bűncselekmények miatt vádolja, és korábban 11 éves börtönbüntetést ajánlottak fel neki, de Salis ártatlannak vallja magát és elutasította a vádalkut.

Az olasz nő ügyvédje, Magyar György indítványozta a tárgyalás elhalasztását, mivel védence november óta nem kapta meg saját anyanyelvén a nyomozati anyagot, de a bíró ezt elutasította. Pénteken három tanút hallgattak meg, köztük a Gazdagréten összevert sértettet, aki videókapcsolaton keresztül számolt be az eseményekről.

A sértett, Tóth Zoltán, akit 24 öltéssel varrtak össze és három bordája is eltört, tízmillió forint sérelemdíjat szeretne Salistól. A tárgyaláson bemutatták a gazdagréti antifa-támadás felvételeit, ahol látható volt, ahogy Tóthot hátulról fejbeverik, földre kerül, és többen bántalmazzák.

A bíróság még két tanút hallgatott meg, egyikük a segítségére sietett áldozatnak, másikuk pedig látta elfutni a támadókat. A következő tárgyalásra ősszel kerülhet sor, míg az ítéletet novemberben várják.

Ilaria Salis ügye diplomáciai vihart is kavart, Olaszországban tüntetést szerveztek a szabadon engedéséért, és Antonio Tajani olasz külügyminiszter is megszólalt az ügyben. A Fővárosi Ítélőtábla májusban tizenhat millió forintos óvadék ellenében elrendelte Salis bűnügyi felügyeletét.