Tizenegy perc alatt megváltozhat életünk az űrben

Jeff Bezos cége, a Blue Origin lehetővé teszi, hogy bárki az űrbe utazhasson egy meghatározott összegért, és ezt a 90 éves Ed Dwight is megtapasztalhatta, aki korábban nem válhatott űrhajóssá. Az űrutazás életre szóló élményt nyújtott számára, és úgy véli, mindenkinek ki kellene próbálnia.

A Blue Origin célja, hogy az űrbe juttassa az embereket, és az iparágakat is a Föld légkörén kívülre helyezze át, ezzel védve a bolygót a további károsodástól. A cég biztonságos, újra felhasználható hordozórakétákat és űrrendszereket fejleszt, amelyek kevesebb hulladékkal és alacsonyabb költségekkel járnak. A Blue Origin tervei között szerepel az űrbeli otthonok építése és a Holdra való visszatérés is.

A vállalat 2012 óta teszteli a New Shepard rakétát és annak biztonsági rendszereit, 22 sikeres küldetést követően. Két évvel ezelőtt azonban egy rakétabaleset miatt csökkent a lendülete, amikor a rakéta kilövés után kigyulladt. A Virgin Galactic, Richard Branson cége ekkor átvette az űrkolonizáció piacvezető szerepét.

Ed Dwight, aki a légierő egykori tesztpilótája, Amerika első afro-amerikai űrhajósjelöltje, mérnök, repülési tanácsadó, vendéglátós, szobrász, ingatlanfejlesztő, építőipari vállalkozó és művész, most az első 90 évesként utazhatott az űrbe. John F. Kennedy elnök választotta ki az Aerospace Research Pilot School űrhajós képzésére, de a NASA űrpilóta kötelékébe végül nem került be. Szobrászként ismertté vált, és többek között a jazz történetét bemutató szoboregyüttesével vált híressé. Amikor megkeresték az űrutazás lehetőségével, nem tudott nemet mondani, és így lett a legidősebb űrturista.

Az űrutazás május 19-én vasárnap, helyi idő szerint fél 10 után hat perccel indult a nyugat-texasi Launch Site One bázisról. Az utasok a Kármán-vonalon áthaladva láthatták a Föld görbületét. Az 11 perces utazás Dwight számára életre szóló élményt jelentett, és úgy nyilatkozott, hogy mindenki számára ajánlott az űrutazás.

Jeff Bezos maga is részt vett az első űrturista járaton 2021-ben, majd William Shatner, a Star Trek főszereplője is az űrbe utazott a 90. születésnapja előtt. Shatner könyvben is megörökítette az utazását, amely során a gravitációs erők nyomását érezte, és az űrből nézve a halált látta, míg a Földre visszanézve szeretetet és bánatot érzett a bolygó állapota miatt.

Az űrből nézve a Föld egy harmonikus, megosztottságok nélküli világként tárul elénk, ami ráébreszthet minket arra, hogy minden ellenségeskedés mesterséges, és hogy mindannyian ennek a csodás bolygónak a lakói vagyunk. A NASA által felfedezett Gliese-12b exobolygó esetleges lakhatósága további reményt adhat az emberiség számára, hogy talán nem vagyunk egyedül az univerzumban, és hogy létezhetnek más, a Földhöz hasonló világok. A Gliese-12b, amely 40 fényévre található, a lakhatósági zónán belül helyezkedik el, és a kutatók most azt tervezik, hogy elemzik a légkörét, hogy megállapítsák, képes-e fenntartani a megfelelő hőmérsékletet a felszínén víz képződéséhez. Az exobolygó vizsgálata kulcsfontosságú lépés lehet a bolygók lakhatóságának megértésében galaxisunkban.