Kiderült, mennyire drága az élelmiszer Magyarországon

Magyarországon az élelmiszerek ára az EU átlagát alulról közelíti, és bár vannak árkülönbségek a hazai és külföldi piacok között, ezek általában ideiglenesek és egy-egy konkrét terméknél jelentkeznek.

Az MBH Bank szakértői szerint a magyar gazdaság mérete és adottságai nem teszik lehetővé, hogy versenybe szálljon a dömpingáruval, helyette a minőségi, magasabb árú termékek gyártására kellene összpontosítaniuk a hazai vállalatoknak. A magyar élelmiszeripar, különösen a kisebb cégek esetében, jelentős lemaradásban van az uniós országokhoz képest, de egy 1500 milliárdos fejlesztési csomag segíthet ezen a helyzeten, amennyiben jól használják fel a rendelkezésre álló forrásokat. Héjja Csaba, az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának stratégiai elemzője szerint a háttérben jellemzően az áll, hogy egy-egy élelmiszer nagyipari előállítására specializálódott országokban időnként túltermelés alakul ki, és ilyenkor dömpingáron elárasztják a termékkel az árakra érzékenyebb piacokat.

MBH Bank: Stabil emelkedés várható a fogyasztásban

A kiskereskedelem a gazdaság egyik olyan területe, ahol a lakosság érzékeli a gazdasági trendeket. Nehéz időszakon van túl a szektor, de az MBH szakértői szerint a fogyasztás 2024-re visszatérhet az emelkedő pályára. Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum Igazgatója szerint a nettó reálbérek emelkedése és a vásárlók óvatosságának oldódása pozitív változást hozhat. Báthori Bence, az MBH Elemzési Centrum ágazati elemzője kiemelte, hogy a gépjármű-üzemanyag kereskedelem, az élelmiszer fogyasztás és a nem-élelmiszer jellegű kiskereskedelmi fogyasztás is emelkedő tendenciát mutat. Az áremelkedés üteme a tavalyi második fél évben kezdett érdemben lelassulni, ugyanakkor a nettó reálbérek már a 2023-as év nyarának végétől dinamikus emelkedésnek indultak, így számítani lehetett arra, hogy a vásárlók óvatossága oldódni fog, és a fogyasztás legkésőbb 2024-ben visszatér az emelkedő pályára.

Gyorsabb és kényelmesebb lesz a vásárlás

A bankkártyás vásárlások száma és értéke dinamikusan nőtt az elmúlt öt évben, és a Magyar Nemzeti Bank célja, hogy 2030-ra jelentősen növekedjen az elektronikus tranzakciók aránya. A Buy Now Pay Later (BNPL) technológia és az MNB által bevezetett Qvik technológia új lehetőségeket nyitnak meg a kiskereskedelemben, előbbi a termékek kamatmentes, azonnali megvásárlását teszi lehetővé, utóbbi pedig egyszerű, ingyenes elektronikus fizetést QR-kód beolvasásával. Az MBH Bank a Bupa platformon keresztül kínálja ezeket az innovatív megoldásokat.