Felfüggesztették Hunter Biden ügyvédi engedélyét

Joe Biden amerikai elnök fiát, Hunter Bident eltiltották ügyvédi hivatása gyakorlásától, miután három bűncselekményben elítélték. Hunter Biden eltitkolta, hogy drogfüggő és így vásárolt és birtokolt lőfegyvert, ami az államokban szigorúan tilos.

A District of Columbia Fellebbviteli Bíróság "azonnali" hatállyal felfüggesztette Hunter Biden ügyvédi tevékenységét Washingtonban. Anna Blackburne-Rigsby főbírónő kedden benyújtott beadványában közölte a döntést, amely egy delaware-i szövetségi esküdtszék ítélete nyomán született meg.

A szövetségi törvények értelmében tilos kábítószerfüggő személyeknek lőfegyvert vásárolni vagy birtokolni. Hunter Biden 2018-ban, kokainfüggősége idején vásárolt fegyvert, amiért három bűncselekményben találták bűnösnek.

A bíróság szerint a "súlyos bűncselekmények" miatt indokolt volt Biden ügyvédi tevékenységének felfüggesztése a körzetben. A végzés értelmében az ügy rendezéséig Biden nem gyakorolhatja ügyvédi hivatását a District of Columbiában, és az ügyet a washingtoni ügyvédi kamara szakmai felelősséggel foglalkozó testületéhez továbbították vizsgálat céljából.

Hunter Biden a Yale jogi karán szerzett diplomát, és 2007 óta rendelkezik ügyvédi engedéllyel Washingtonban, bár az utóbbi időben nem gyakorolta aktívan a szakmát.

Az Egyesült Államokban a fegyveres erőszak terjedése miatt közegészségügyi válsághelyzetet hirdettek. Az Egyesült Államok tiszti főorvosa, Vivek Murthy hivatalos figyelmeztetést adott ki, amely szerint a lőfegyverekkel elkövetett emberölések száma az elmúlt évtizedben, míg a lőfegyverrel végrehajtott öngyilkosságoké az elmúlt két évtizedben folyamatosan növekszik. A közlemény szerint 2022-ben az összes lőfegyver által okozott haláleset 56 százaléka öngyilkosságból, 40 százaléka emberölés következménye volt, a többi esetben szándékolatlan incidens állt a háttérben.

Murthy a fegyverek okozta halálesetek visszaszorítása érdekében az automata fegyverek betiltását sürgeti, és további jogszabályok elfogadását is szükségesnek tartja. Joe Biden elnök két évvel ezelőtt írt alá egy új fegyvertartási törvényt, amely pénzügyi támogatást biztosít azoknak az államoknak, ahol a bíróságok megvonhatják a fegyverviselés jogát fenyegető magatartást tanúsító személyektől, és korlátozza a fegyverek eladását családon belüli erőszakért elítélteknek.

Az intézkedések ellenére az Egyesült Államokban továbbra is gyakoriak a fegyveres támadások, az elmúlt hétvégén több lövöldözés is történt, amelyekben több tucat ember szenvedett halálos vagy súlyos sebesülést. A helyzet súlyosságát jelzi, hogy egy amerikai rapper, Julio Foolio is fegyveres támadás áldozata lett, akit születésnapja ünneplése közben lőttek le a floridai Tampában, ahol az eseményen összesen négy embert ért lövés. A tiszti főorvos arra is rámutatott, hogy a statisztikák alapján mára a lőfegyverekhez köthető végzetes esetek vezető halálokká váltak mind a gyerekek, mind a felnőttek körében.