Wall-E a Balti-tenger megtisztításában

A második világháború után a győztes hatalmak a demilitarizálás részeként rengeteg német fegyvert és lőszert a tengerbe dobáltak, amelyek most rákkeltő anyagokat bocsátanak ki. A német kormány egy 100 millió eurós tesztprogramot indított, hogy robotok segítségével megtisztítsák a Balti-tengert a háborús szennyezéstől.

A tengerfenék átvizsgálása nem új keletű gyakorlat, hiszen tengeri szélerőművek építése vagy kábelfektetések során is előfordul, hogy a beruházók robotokat használnak a veszélyes lőszerek felkutatására és megsemmisítésére. Ezeket a robotokat hajókról vezérelve, vezetéken keresztül irányítják, és a tengerfeneket kamerával pásztázzák, hogy felismerjék és eltávolítsák a veszélyes tárgyakat. Ha a lőszer jó állapotban van, kiemelik, ellenkező esetben óvatosan felkanalazzák.

Jens Greinert, a kieli Christian-Albrechts Egyetem professzora és a projekt egyik szakértője szerint sürgősen cselekedni kell, mivel a lőszerek rozsdásodnak, és a vízben lévő káros anyagok koncentrációja emelkedik.

A német kezdeményezés újdonsága, hogy több már létező technológiát egyszerre alkalmaznak, és szükség esetén módosítják azokat. Az átalakított robotok képesek lesznek egyesével vagy akár több kisebb lőszert egyszerre felvenni. A nyáron kezdődő munka során a robotokat váltásban dolgoztatva, napi 24 órában, heti hét nap fogják bevetni.

A projekt célja, hogy a jelenlegi eszközökkel 150 év helyett akár 30 évre csökkentsék a tisztítási időtartamot. Tervezik továbbá tengeri platformok létesítését, ahol a begyűjtött lőszereket és vegyi fegyvereket speciálisan kialakított, szűrőkkel ellátott kamrákban semmisítenék meg.

A lőszereket a hajókról leeresztett kosarakba gyűjtenék, majd típus szerint válogatva, hosszú acélcsövekben visszaküldenék a mélybe. Ha például csak gránátokat égetnének a platformokon, akkor csak a gránátokkal teli csövet kellene felhúzni, ami hatékonyabb és biztonságosabb, mint egyesével felrobbantani őket.

A tesztprojekt első szakasza a Lübecki-öbölben található lerakókat célozza meg, július és szeptember között, ahol körülbelül ötven tonna lőszert terveznek összegyűjteni. A begyűjtött lőszereket a GEKA nevű cég fogja a szárazföldön kialakított kamráiban felrobbantani.

A vegyi fegyverek külön kihívást jelentenek, mivel ezekből is nagy mennyiséget szórtak a tengerbe, és a szakértők szerint ekkora mennyiséget szinte lehetetlen begyűjteni és biztonságosan megsemmisíteni. A projekt jelenlegi célja a környezetvédelem, de a jövőben a tengeri építkezések során is hasznosíthatják majd a megszerzett tapasztalatokat és eszközöket.