Nyíregyháza új stadionja: költségnövekedés a befejezés után

Májusban befejeződött a nyíregyházi új stadion építése, azonban a projekt költségei a befejezés után további közel 4 milliárd forinttal nőttek. Az Átlátszó.hu szerint a stadionra kiírt szerződést az Épkar Zrt. és a Nyír-Wetland Generál Zrt. nyerte el három évvel ezelőtt, nettó 13,8 milliárd forintos ajánlattal.

A választások előtti időszakban, a stadion elkészülte után módosították a szerződést, amely így további 3,7 milliárd forinttal bővült. Felmerül a kérdés, hogy hogyan növekedhet egy építési projekt költsége a befejezés után. Az indoklás szerint a módosításra azért volt szükség, mert a régi stadion egyes elemeit, amelyeket eredetileg meg akartak őrizni, statikai okokból mégis le kellett bontani, ami átalakításokat igényelt a kivitelezési tervekben.

Ez „a Kivitelező által előre nem látható kivitelezési munkákat” eredményezett, ami miatt szükségessé vált a szerződés módosítása. Azonban továbbra is kérdéses, hogy miért csak a stadion befejezése után, Kovács Ferenc, Nyíregyháza fideszes polgármestere által tartott sajtótájékoztatót követően került sor a szerződés módosítására. A szerződésmódosítást 2024. június 6-án írta alá az Építési Minisztérium a kivitelezőkkel, vagyis a választások előtt három nappal, illetve jó két héttel azután, hogy sajtótájékoztatót tartottak az elkészült stadionban.

Az állami tulajdonú Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. 2020 szeptemberében írt ki közbeszerzést az új nyíregyházi stadion tervezésére és kivitelezésére, a pályázatot az Épkar Zrt. és a Nyír-Wetland Generál Zrt. párosa nyerte meg. Ugyan a terv az volt, hogy 10,32 milliárd forintból jöhet ki a beruházás, a közbeszerzési eljárás végén már 13,7 milliárd forintnál tartott a tender, nem sokkal később Orbán Viktor 19,1 milliárd forintban határozta meg a keretet, amelyet az építésre költhetnek.