A bitcoin újra csúcsközelben, de óvatosságra intenek a szakértők

Ismét csúcsközelbe erősödött a bitcoin, ami a piac erősségét bizonyítja, de a hozzá nem értők általi döntéshozatal kockázataira is felhívják a figyelmet. Az ETF-ek megjelenése új korszakot hozott a kriptopiacra, és a bitcoin elfogadását illetően már nem hagy teret a vitára.

Az elmúlt napokban a bitcoin több mint tíz százalékot erősödött, és már csak 5-6 százaléknyira van a március közepi 73 750 dolláros árfolyamcsúcsától. Czeglédi Tamás, blokklánc-szakértő szerint az árfolyam közelítése az eddigi legmagasabb szinthez (ATH) a piac erősségét mutatja, és az általános tendencia felfelé mutat.

Azonban a szakértők véleménye megoszlik a bitcoin jövőjét illetően. Egyes elemzők szerint a bitcoin hamarosan elérheti a 100 ezer dollárt, míg mások szerint a jelentős árfolyamnövekedés után korrekció várható, mivel több nagyobb alap és intézményi befektető realizálni akarja a nyereségét.

Czeglédi Tamás óvatosságra inti az újoncokat, akik hirtelen nagy kriptovagyonok felett dönthetnek, és hangsúlyozza, hogy ez óriási kockázatot rejthet. A közösség azonban már túllépett ezen a ponton, és a mai viták már inkább specifikusabb kérdésekre és kritikákra összpontosítanak.

Az ETF-ek megjelenése lehetővé tette az átlagemberek számára, hogy a hagyományos pénzügyi piac keretein belül fektessenek be bitcoinba, ami megszűntette a tapasztalt kriptobefektetők és a tőkeerős szereplők privilégiumát. Czeglédi Tamás szerint ez az innováció közelebb hozza a kriptók világát a hagyományos pénzügyi szektor logikájához, és az amerikai szabályozó hatóságok „de facto” legitimációját jelzi a kripto típusú befektetési formák iránt, különösen az ETF-ek esetében.

A szakértő kiemeli, hogy az Egyesült Államok zöld utat adott a bitcoin ETF-eknek, ami azt jelenti, hogy a teljes amerikai közigazgatás támogatja a bitcoint. A bitcoin hitelezés megjelenése és a négyévente esedékes bitcoin felezés, amely lassítja a bitcoin kibocsátást, jelentős változásokat hoznak a piacra, és új dinamikát teremtenek a kriptovaluták iránti keresletben.

A bitcoin történetében emlékezetes nap a "bitcoin pizza nap", amelyet a kriptoközösség minden évben megünnepel. 2010 május 22-én Hanyecz Laszlo 10 000 bitcoinnal vásárolt két pizzát a Papa John’s-tól, ami akkoriban mindössze 41 dollárt ért. Ez a tranzakció az első ismert fizikai áru megvásárlása volt a digitális fizetőeszközért cserébe. A mai árfolyamon számolva, a 14 évvel ezelőtt két pizzára elköltött bitcoinok most 705,8 millió dollárt, vagyis 252 milliárd forintnak megfelelő összeget érnének. Ha Hanyecz magyar lenne, akkor ezzel a vagyonnal a 8. leggazdagabb magyar lenne. Az esemény rávilágít a bitcoin volatilitására és arra, hogy a digitális valuták értéke milyen drámai módon képes változni rövid idő alatt.