A Fidesz 2023-as pénzügyi helyzete

A Fidesz – Magyar Polgári Szövetség 2023-ban 1,2 milliárd forintos veszteséget szenvedett el, amint az a párt hivatalos értesítőjében közzétett pénzügyi kimutatásból kiderül.

A csütörtöki Hivatalos Értesítőben megjelent adatok szerint a Fidesz pénzügyi helyzete negatívumot mutat. A pártkassza 1,2 milliárd forint hiánnyal zárta az évet, és a kimutatásban szerepelnek azok a személyek is, akik félmillió forintot meghaladó adományt nyújtottak a szervezetnek.

A Fidesz tagdíjakból 288 millió forintot gyűjtött össze, míg a központi költségvetésből származó támogatás mértéke kicsivel több mint egymilliárd forint volt. Ezen felül a párt országgyűlési képviselőcsoportja 574 millió forint állami támogatást kapott, továbbá 52 millió forint érkezett egyéb hozzájárulások és adományok formájában. A Fidesz egyéb bevételei 199 millió forintot tettek ki.

Az összesített bevétel így 2 milliárd 127 millió forintra rúgott a gazdasági év végére.

A kiadások terén a párt 160 millió forintot fordított „egyéb szervezetek” támogatására, a működési kiadások pedig 1 milliárd 900 millió forintot tett ki. Eszközbeszerzésre 11 és fél millió forintot költöttek, a politikai tevékenység kiadásai 1 milliárd 277 millió forintot értek el, míg az egyéb kiadások összege öt és fél millió forint volt.

Ezek alapján a Fidesz összes kiadása meghaladta a 3 milliárd 355 millió forintot, ami jelentős veszteséget jelent a számukra.

A dokumentumokból az is kiderült, hogy a legnagyobb egyéni adományozó Deutsch Tamás volt, aki az Európai Parlamenti listavezetőként 4 184 132 forinttal támogatta a pártot.