Európai részvényindexek új csúcsokon

Indexemelkedéssel zártak szerdán a főbb európai értékpapírpiacok, lendületet adva a befektetőknek az amerikai inflációs adatok és az euróövezet gazdasági növekedésének hírei.

Az európai részvényindexek emelkedését az amerikai inflációs nyomás enyhülésére utaló áprilisi adatok hajtották előre, amelyek arra engednek következtetni, hogy a Federal Reserve a közeljövőben csökkentheti a hitelfelvételi költségeket. Az euróövezet gazdasági teljesítményével kapcsolatos friss adatok szerint a régió kilábalt a recesszióból az év első negyedében.

A londoni, frankfurti és párizsi tőzsdék rekordmagasságokat értek el, míg a milánói és madridi indexek évek óta nem látott szintre emelkedtek. Az összeurópai STOXX 600 index 0,60 százalékkal, az euróövezeti Euro Stoxx 50 index 0,41 százalékkal zárt magasabban. Az FTSE 100, DAX és CAC 40 indexek is emelkedéssel zártak, illetve a milánói FTSE MIB és a madridi IBEX 35 is erősödött.

Az olajpiacokon azonban csökkenő tendenciát figyelhettünk meg. Az IEA csökkentette a globális kereslet növekedési ütemére vonatkozó előrejelzését, míg az OPEC tagállamai túllépték a kitermelési kvótáikat. Az amerikai WTI olaj ára enyhe emelkedést mutatott, míg a Brent olaj ára minimálisan csökkent.

Az arany ára jelentősen emelkedett, elérve az elmúlt közel egy hónap legmagasabb szintjét. A dollár gyengülését mutatja a dollárindex csökkenése, míg az euró árfolyama erősödött a dollárral szemben.