A Magyar Telekom nyeresége jelentősen megnőtt

Az előfizetések inflációkövető díjkorrekciói és az energiaárak csökkenése jelentősen hozzájárultak a Magyar Telekom bevételeinek és nyereségének növekedéséhez. A távközlési vállalat a korábbi előrejelzésekhez képest magasabb, éves szinten 140 milliárd forintos profitra számít.

A Magyar Telekom nyeresége 2024 első negyedévében éves szinten 197,4 százalékkal, 23,2 milliárd forinttal nőtt, elérve a 35 milliárd forintot. A nettó eredmény 33,7 milliárd forint volt, szemben a tavalyi első negyedévi 10,5 milliárd forinttal, míg a korrigált nettó eredmény 35 milliárd forint lett. Az elemzői várakozások átlaga 28,5 milliárd forint volt.

A Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok (IFRS) szerinti, nem auditált adatok alapján a cég bevétele 14,5 százalékkal nőtt, 224,2 milliárd forintra. Az EBITDA 45,8 százalékkal emelkedett, 84,6 milliárd forintra.

A közvetlen költségek éves összevetésben 8,5 százalékkal nőttek, 88,8 milliárd forintra, míg a közvetett költségek 9,3 százalékkal csökkentek, 50,9 milliárd forintra, elsősorban a közműadó megszüntetése miatt. Az energiaárak csökkenése is érdemben csökkentette a kiadási oldalt.

A bevételek részletes elemzése során megfigyelhető, hogy a mobil bevételek 16,6 százalékkal, 130,9 milliárd forintra nőttek, amit a mobil adatbevételek növekedése és a magasabb volumenű készülékértékesítés támaszt alá. A vezetékes bevételek 15 százalékkal, 72,6 milliárd forintra emelkedtek, főként a vezetékes szélessávú és TV-bevételek ügyfélkör-bővülése, valamint az előfizetési díjakra vonatkozó inflációkövető díjkorrekciók hatására. A rendszerintegrációs és informatikai bevételek szinte változatlanok maradtak, 20,7 milliárd forint körüli szinten.

Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója szerint a kedvezőbb hozamkörnyezet és a kevésbé romló működőtőke-folyamatok eredményeként magasabb, éves szinten 140 milliárd forintos eredményt várnak, mint amit korábban előre jeleztek. Az idei évre előre jelzett 130 milliárd forintos eredményvárakozását a társaság 140 milliárdra emelte, így az egy részvényre jutó eredmény is célszerűen ennyit, közel 8 százalékkal nőhet.

A cég előző évi teljesítményét tekintve, a Magyar Telekom összes bevétele 13,8 százalékkal, 849,4 milliárd forintra, módosított nettó eredménye pedig 48,7 százalékkal, 93,6 milliárd forintra nőtt.

A vállalat részvényeinek árfolyama a szerdai kereskedés során közel egy százalékkal emelkedett, 951 forintra. Ez akár önmagában elég lehet ahhoz, hogy az árfolyamot is megnövelje hasonló mértékben, ami így több évtized után ismét ezer forint fölé kerülhet. Ugyancsak lényeges hatás, hogy a várható nettó eredménnyel együtt a részvényesi visszajuttatás is megnő, miután azt a társaság ígérete szerint nagyjából az adózott eredményének 70 százalékán tartja.