Magyar aranyérem a belgrádi Európa-bajnokságon

Salim Omar Gergely aranyérmet szerzett a tekvondósok belgrádi Európa-bajnokságán a 63 kilogrammos súlycsoportban. Az MTI jelentése szerint a 21 éves olimpiai kvótás versenyző csütörtökön minden mérkőzését 2:0-ra nyerte.

Salim Omar először a holland Riad Bouhmidát győzte le, majd a spanyol Joan Jorquera Calánt is legyőzve jutott a legjobb 16 közé. A Tokiói Olimpián 58 kilogrammban ötödik helyezett, 54 kilóban világbajnok és kétszeres Európa-bajnok magyar sportoló a negyeddöntőben az albán Juirdo Canit, az elődöntőben az ukrán Volodimir Bisztrovot, míg a döntőben a török Hakan Recbert múlta felül.

A döntőben mindkét fél nagy elánnal kezdett, ahol a török versenyző először fejre talált, de Salim Omar hamar fordított, és egy látványos fejessel 6-3-ra alakította az állást. A mérkőzés tempója magas volt, nem volt megállás. A magyar tekvondós egy intéssel és egy ütéssel 8-6-ról várhatta az utolsó percet, majd egy rendkívül izgalmas záró 30 másodpercben 10-9-re nyerte az első menetet.

A második menet török pontokkal indult, de Omar egy intéssel szépített, majd egy akció közben megcsúszó ellenfelét, Recbert térdre kényszerítette. A török versenyző folytathatta a küzdelmet, de nem sokáig vezetett, mivel Salim Omar látványos akciókkal átvette a vezetést. Az utolsó 60 másodpercre 7-5-tel fordultak, és Omar további két pontot szerezve uralta a végjátékot, ezzel megszerezve pályafutása harmadik (2021, 2022, 2024) Európa-bajnoki címét.