Több mint 200 halálos áldozatot követelt eddig a kenyai áradás

Már több mint 200 halálos áldozatot követeltek a Kenyát hetek óta sújtó esőzések és áradások, és a helyzet tovább súlyosbodik a kolera és egyéb hasmenéses megbetegedések megjelenésével. A térség több országában összesen már 400 halálos áldozatot számlálnak a kegyetlen időjárás következtében.

Kenya vasárnap bejelentette, hogy az esőzések és áradások halálos áldozatainak száma 228-ra emelkedett, és a válság enyhülésének semmi jele nincs. A Nyando folyó Nyugat-Kenyában kilépett medréből, és elárasztott egy rendőrőrsöt, iskolát, kórházat és piacot Kisumu megyében. A helyi rendőrség szerint a vízszint tovább emelkedik, és a Nairobi felé vezető autópálya hídja is víz alá került. Az El Nino jelenség által súlyosbított szezonális esőzések Kelet-Afrika számos részén okoznak káoszt.

A katasztrófa következtében több mint 400 ember vesztette életét, és több százezer embernek kellett elhagynia otthonát a régióban. Isaac Mwaura kenyai kormányszóvivő szerint a helyzet komoly, és nem szabad félvállról venni. A tanzániai meteorológiai hatóság közlése szerint a Hidaya trópusi ciklon, amely további katasztrófával fenyegetett, partot érve teljesen elvesztette erejét. Tanzánia azonban továbbra is az áradások által sújtott országok közé tartozik, ahol április eleje óta 155 ember halt meg.

Kenyában a ciklon gyengült, de erős szelet és hullámokat okozott a partvidéken, és a heves esőzések valószínűleg tovább erősödnek. A kormány adatai szerint 72 embert még mindig eltűntként tartanak nyilván, és több mint 212 ezer embernek kellett elhagynia lakóhelyét. A kormány elrendelte, hogy a nagyobb folyók vagy gátak közelében élők hagyják el a területet, vagy kötelező evakuálással kell számolniuk. Mwaura a vízzel terjedő betegségek, köztük a kolera veszélyére is figyelmeztetett.

Jagan Chapagain, az IFRC vezetője szerint az előrejelzések további esőzéseket vetítenek előre, ami komoly aggodalmakat kelt egy szélesebb körű humanitárius válsággal kapcsolatban. A kenyai kormányt vádolták, hogy az időjárási figyelmeztetések ellenére felkészületlenül és lassan reagált a válságra. Az ellenzéki Azimio párt a válság nemzeti katasztrófává nyilvánítását követeli. William Ruto elnök a környezetvédelem elmulasztását okolta az aszály és az áradások szerencsétlen ciklusáért.

A leghalálosabb incidensben 58 ember vesztette életét, amikor egy gát átszakadt a Rift-völgyben. A mentők még 13 eltűnt ember után kutatnak, miután egy csónak felborult Tana River megyében, hét ember halálát okozva.