Rubik Ernő és a design világa

Rubik Ernő, a híres magyar formatervező, az Iparművészeti Múzeum honlapján megjelent interjúban beszélt a designmúzeum hiányáról, az eldobható hűtőszekrényekről, a mágnessel kialakított versenykockákról és arról, hogy soha nem szeretett tanulni.

Rubik Ernő szerint sok mulasztása van a magyar egésznek, például a designmúzeum hiánya, ami miatt az emberek nem tudnak mit kezdeni ezzel a fogalommal. A világban mindenhol van ilyen intézmény. Az interjúban elmondta, hogy a tanulás szót sem szereti, és úgy véli, sok mindent kell megtanulni, amit teljesen fölöslegesnek tart. Egyetlen alkalommal volt kitűnő az iskolában, amikor annyit hiányzott, hogy vizsgát kellett tennie. A legtehetségesebb, sikeresebb magyarok gyakran rosszul teljesítettek az iskolában. Rubik Ernő a fiatalon elhunyt formatervező, Borz Kováts Sándor munkáit is értékelte, akinek alkotásait a brüsszeli Design Múzeumban mutatták be. Rubik két évig volt Borz Kovátscsal fiatal tanársegéd az Iparművészeti Főiskola építész tanszékén.

Az interjúban Rubik Ernő beszélt az édesapjáról is, aki repülőgépeket tervezett, de ő soha nem ábrándozott a repülésről. Úgy véli, az ember hajlamos arra, hogy a dolgokat túlzásba vigye, és ez a repülésre is igaz. Az eldobható hűtőszekrényekről szólva kritizálta a mai gyártási szemléletet, amely szerint a termékeket úgy tervezik meg, hogy ne lehessen kicserélni az elromlott alkatrészeket, ami rengeteg negatív következménnyel jár.

Rubik Ernő a rendszerszemléletről is beszélt, amelyet az IKEA és a LEGO kezdeti szemlélete is képviselt, de szerinte ezek a vállalatok mára eltértek az eredeti elképzelésektől. Az Iparművészeti Múzeumnak van egy Rubik-gyűjteménye, és felmerült a lehetősége egy magyar kreativitást bemutató múzeum létrehozásának Budapesten. Rubik Ernő szerint a magyar kulturális világban rengeteg gyémánt és sár van, és egy gyűjteménnyel lehetne befolyásolni a köztudatot.

A beszélgetés során szó esett a versenykockákról is, amelyek drágák lehetnek, és a versenyzők saját kockával játszanak. A mostani csúcsversenyzők 3 másodperc körüli idő alatt rakják ki a kockát. Rubik Ernő szerint ez a kéz és az agy, a memória együttműködésének rendkívül nagy kombinációs lehetőségrendszeréről szól, és hasonló a sakkhoz. A kockát az öregeknél is használják demencia ellen.