Megint rárepültünk az okostelefonokra

Vége az okostelefonok mániás depressziójának, ráadásul az év ezen szakaszában még sosem volt ilyen magas az árbevétel a szektorban.

Az idei első negyedévben hosszú idő után újra lassú növekedést mutat az okostelefonok piaca. A növekedés mértékéről azonban eltérőek a vélemények: a Counterpoint Research szerint 6 százalékos, míg az Omdia szerint majdnem 12 százalékos növekedést észleltek, az IDC pedig 7,8 százalékos növekedést becsült.

A piackutatók egyetértenek abban, hogy volt honnan növekedni, hiszen a tavalyi év eleje rendkívül nehéz időszak volt a globális okostelefon-piac számára. Különösen Európa, és ezen belül is a kelet-európai régió értékesítési volumene erősödött jelentősen, de a legdinamikusabban az afrikai régió nőtt, a Xiaomi, a Honor és a Transsion-hoz tartozó TECNO márkák fellendülésének köszönhetően.

Az első negyedév eladási statisztikái alapján a Samsung vezette a piacot 20 százalékos részesedéssel, melyet az Apple követett 17 százalékkal, majd a Xiaomi 14 százalékos részesedéssel. A legjobb öt gyártó közé a Transsion és az Oppo/Vivo páros is bekerült. Az Apple azonban nem csak a piaci részesedés terén mutat erőt, hanem az innováció terén is. A pletykák szerint az Apple egy hajlítható készüléken dolgozik, amelyet az Apple Flip néven emlegetnek, és ami a Samsung Galaxy Z Flip-hez hasonlóan hajlítható lehet. A legvadabb spekulációk szerint ez a készülék 2025-ben kerülhet piacra, és még nem dőlt el, hogy iPhone vagy iPad formájában érkezik majd. Ben Wood kutatási vezető szerint az Apple valószínűleg egy összecsukható táblagépet fog piacra dobni, amely trendtől eltérően már idén megjelenhet.