Az OpenAI AI-alapú keresőmotorja kihívást jelenthet a Google számára?

Az OpenAI, a ChatGPT mögött álló cég, hamarosan bemutathatja saját mesterséges intelligenciával működő keresőmotorját, amely a pletykák szerint a Google dominanciáját hivatott megtörni. A vállalat tervei szerint az új keresőmotor 2024. május 9-én kerülhet nyilvánosságra, csupán néhány napra a Google I/O szakmai konferenciájától.

Az OpenAI, amely a ChatGPT-t is fejlesztette, állítólag egy olyan keresőmotor bevezetésén dolgozik, amely a Google jelenlegi vezető pozícióját veszélyeztetheti. A Computer Bild információi szerint az új keresőmotor bemutatója 2024. május 9-én várható.

A vállalat legutóbbi tevékenységei is megerősítik a keresőmotor fejlesztésével kapcsolatos híreket. Az OpenAI SSL-tanúsítványainak nyilvános naplóiban a "search.chatgpt.com" URL-cím bukkant fel, amelyet 2024. április 24-én regisztráltak.

Sam Altman, az OpenAI vezérigazgatója, egy Lex Fridmannal készített podcast-interjúban beszélt arról, hogy a cég szeretne egy jobb keresőmotort létrehozni, mint a Google. Altman szerint a Google által kínált tíz kék link és a hirdetések mellett lehetne egy hatékonyabb módja az információk keresésének és összefoglalásának.

Az AI és a keresőmotorok ötvözése új területnek számít, és eddig még senkinek sem sikerült igazán meghódítania ezt a piacot. Altman azonban elszántan törekszik arra, hogy az OpenAI ezen a területen is úttörő szerepet töltsön be. Azonban még nem erősítették meg hivatalosan, hogy az OpenAI ténylegesen bemutatja-e a keresőmotorját a tervezett dátumon.