A DARPA bemutatja a Manta Ray robotizált tengeralattjárót

Az amerikai védelmi kutatásokkal foglalkozó DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) legújabb fejlesztését, a Manta Ray nevű robotizált tengeralattjárót tárta a nyilvánosság elé, amelyet a Northrop Grumman vállalat fejlesztett ki.

Az IFLScience által ismertetett járművet úgy tervezték, hogy képes legyen emberi beavatkozás nélkül nagy tömegű rakományt szállítani hosszú távolságokra. A Manta Ray prototípusa a közelmúltban sikeresen teljesítette az első víz alatti tesztjeit Dél-Kalifornia partjainál.

A tengeralattjáró energiahatékonyságát növeli az a képessége, hogy hibernált állapotba kapcsolhat a tengerfenéken, így csökkentve az energiafogyasztását.

A DARPA 2022-ben hozta nyilvánosságra a projektet, és az első teljes körű teszteket 2023 februárjában és márciusában végezték el. Dr. Kyle Woerner, a DARPA Manta Ray programjának vezetője szerint a prototípus sikeres tesztjei után a jármű készen áll a további fejlesztésekre.

A jármű technikai részleteiről a DARPA és a Northrop Grumman keveset közölt, de a közzétett képek alapján a Manta Ray méreteire és formáira következtetni lehet, amelyek az atlanti ördögráját is magába foglaló Manta rájanemre emlékeztetnek.

A Manta Ray tervezésekor a mérnököket a ráják kecses mozgása inspirálta, és Woerner szerint a jármű hatékonyan képes mozogni a víz alatt. Az egyik legnagyobb előnye, hogy modulárisan szállítható és gyorsan összeszerelhető.

A DARPA jelenleg az amerikai haditengerészettel együttműködve dolgozik a projekt következő szakaszán, de hogy mikor kerülhet a Manta Ray tényleges hadrendbe, azt még nem lehet tudni.