Magyarország aranytartaléka: Titkok és tények

Magyarország aranytartaléka elérte a 94 tonnát, ami minden magyar állampolgárra számolva közel száz grammot jelent. Azonban a tartalék részletei szigorúan titkosak, és a jegybank nem ad ki információkat az aranytömbök tárolásának helyéről, szállításáról és ellenőrzéséről.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) nemrégiben hozta nyilvánosságra, hogy az ország aranytartaléka 94 tonnára nőtt. Ez a mennyiség elegendő lenne arra, hogy minden magyar állampolgárt aranyba öltöztessenek, ám ez csupán egy ábránd marad, mivel az aranytartalék részletei szupertitkosak. A jegybank érdeklődésre adott válasza szerint ezekre a kérdésekre soha nem adnak választ, és ez a gyakorlat külföldön is hasonló.

A jegybank Pénzmúzeumában az érdeklődők megtekinthetnek és meg is tapinthatnak egy aranytömböt, amely a bank tartalékát képezi, természetesen megfelelő biztonsági körülmények között. Egy aranytömb méretei 26x8x4 centiméter, átlagsúlya pedig 12,5 kilogramm.

Az aranytartalékot az interneten keresztül is meg lehet tekinteni, a jegybank honlapján egy 360 fokos panoráma felvétel segítségével, ahol a raktár minden szegletébe beleshetünk. Az MNB Facebook-oldalán egy meghívóban azt írják, hogy a több mint 7500 db aranyrúd között állva tekinthető meg a páncélterem, ahol egy-egy aranyrúd értéke a 220 millió forintot is meghaladhatja.

Az aranytartalékot Európa egyik legmodernebb létesítményében őrzik a jegybank fegyveres őrei az év minden másodpercében. A létesítmény jól őrzött, nehezen hozzáférhető, és tele van biztonsági eszközökkel. A jegybank munkatársai rendszeresen ellenőrzik a tömböket, de tisztítani nem szükséges őket.

Az aranytömbök szállítása gyakran polgári repülőjáratokon történik, de az erre specializálódott biztonságtechnikai cégek nem hirdetik ezt nyilvánosan. Általában nem szállítanak egyszerre 5 tonnánál többet, mivel a gép lezuhanná, és a biztosítási költségek magasak.

A világ legnagyobb aranykészletét az Egyesült Államok birtokolja, 8130 tonnával, Németország a második 3352 tonnával, míg Olaszország a harmadik 2451 tonnával. A banki aranytrezorok régóta tabunak számítanak, és nem csak a külső támadásokra, hanem a belső személyzet általi lopásokra is felkészültek.