Verstappen az élen kezdi a Miami Nagydíj sprintfutamát, Hamilton büntetés miatt veszített pontot

A Formula-1-es világbajnoki címvédő, Max Verstappen foglalhatja el az első rajtkockát a Miami Nagydíj szombati sprintfutamán. A Red Bull holland versenyzője mögött Charles Leclerc, a Ferrari monacói pilótája végzett a második helyen a pénteki sprintkvalifikáción.

A Red Bull másik versenyzője, a mexikói Sergio Pérez a harmadik helyről indulhat, míg az ausztrál Daniel Ricciardo meglepetésre a negyedik pozíciót szerezte meg. Ricciardo a sprintidőmérő legnagyobb meglepetését okozta, és a második sorból indulhat. "Már korábban is képes voltam rá. Tudom, hogy bennem van. De hogy számítottam-e második soros rajtra? Talán ennyire jóra nem. Nagyon büszke vagyok a mai teljesítményemre, de a csapatra is, akik fejlesztéseket hoztak az elmúlt versenyekre. Kínában ott volt a vázcserém, és most kaptunk egy új padlólemezt. Egyértelműen kezd úgy kinézni, hogy fordul a kocka" – nyilatkozta Ricciardo a Boxutcának.

A második sorban való elhelyezkedése különösen figyelemre méltó, tekintettel arra, hogy többek között a spanyol Carlos Sainzot (Ferrari) is maga mögött hagyta.

A sprintfutam rajtrácsán Fernando Alonso (Aston Martin) és Lando Norris (McLaren) az ötödik sorból, míg a Mercedes brit duója, George Russell és Lewis Hamilton a hatodik sorból várhatja a verseny kezdetét. A sprintidőmérő negatív meglepetését a két Mercedes szállította, mivel sem Russell, sem Hamilton nem jutott be a Q3-ba. "Ilyen az autónk tempója jelen pillanatban. El kell fogadnunk, hogy ez a helyzet" – mondta Hamilton.

A sprintfutamot végül Verstappen kényelmesen nyerte, a dobogón még Leclerc és Pérez zárt. A pontszerzők közé rajtuk kívül Ricciardo, Sainz, Piastri, Hülkenberg és Cunoda fért be, miután Hamilton büntetést kapott a bokszutcában mért sebességtúllépés miatt, így elveszítette a nyolcadik helyet.

A sprintfutam izgalmas pillanatai közé tartozott Norris és Stroll balesete, amely az első kanyarban történt, miután Hamilton túl bátran vetődött be a kanyarba, és megtolta Alonsót, aki ütközött csapattársával, valamint a McLaren brit pilótájával. A biztonsági autó be is jött nyomban, és a harmadik körben hagyta el a pályát.

A sprintfutam legnagyobb csatáját Hamilton és Magnussen vívta, a Haas dán pilótája szó szerint mindent bevetett, hogy kivédekezze a hétszeres világbajnok támadásait, kétszer is elhagyta a pályát, mindkét manőver miatt 10 másodperces büntetést kapott.

A hétvégi programban szombaton közép-európai idő szerint 18 órakor kezdődik a sprintfutam, melyet az M4 Sport közvetít, míg az időmérő edzés 22 órakor lesz. A főverseny vasárnap 22 órakor kerül megrendezésre.

A sprintfutam végeredménye:

  1. Max Verstappen (holland, Red Bull)
  2. Charles Leclerc (monacói, Ferrari)
  3. Sergio Pérez (mexikói, Red Bull)
  4. Daniel Ricciardo (ausztrál, RB)
  5. Carlos Sainz Jr. (spanyol, Ferrari)
  6. Oscar Piastri (ausztrál, McLaren)
  7. Nico Hülkenberg (német, Haas)
  8. Cunoda Juki (japán, RB).

(Forrás: Index/MTI, Boxutca)