Brazília rendezi a 2027-es női labdarúgó-világbajnokságot

Brazília lesz a házigazdája a 2027-es női labdarúgó-világbajnokságnak, amelyet először rendeznek meg Dél-Amerikában.

A nemzetközi labdarúgó szövetség, a FIFA bangkoki kongresszusán döntött a házigazda országról, ahol a brazil pályázat 119–78-as szavazati aránnyal diadalmaskodott a belga, holland, német közös pályázat felett. A FIFA által közzétett technikai értékelés szerint a brazil pályázat négy pontot kapott az öt pontból, míg az európai pályázat 3,7 pontot ért el.

A világbajnokság mérkőzéseit tíz stadionban rendezik majd, amelyek mindegyike szerepet kapott a 2014-es férfi világbajnokságon is. Gianni Infantino, a FIFA elnöke kifejezte meggyőződését, hogy a torna „a valaha volt legjobb női világbajnokság lesz”.

Azonban a FIFA és elnöke, Gianni Infantino körül nem csitulnak a korrupciós vádak és a szervezetet érintő kritikák. A bangkoki kongresszuson a FIFA egy sor olyan új szabályt szeretne bevezetni, amelyek megkérdőjelezik az intézményesített lopás és hatalmi visszaélések kigyomlálásának érdekében hozott válságintézkedések őszinteségét. A FIFA-t érintő korrupciós botrányok és a szervezet reformjainak hatékonysága továbbra is kérdéses, hiszen az amerikai tisztviselők cáfolták Infantino kijelentését, miszerint a FIFA reformjait az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma is elismerte.

A FIFA elnöke, Infantino hatalmának növekedése és a hatalmi korlátok módszeres leépítése aggodalmat kelt a sportszervezeti szakértők körében. A FIFA szervezeti felépítésének átalakítását szorgalmazó reformbizottság korábbi javaslatai, mint például a döntéshozatal transzparenssé tétele, az elnöki jogkörök megnyirbálása, és a hivatali idejének korlátozása, úgy tűnik, nem valósultak meg teljes mértékben.

A FIFA most ismét kibővítené a bizottságok számát 35-re, és Infantino magához vonná azt a jogot, amivel az elnök ilyen bizottságokat létrehozhat, és abba tisztviselőket nevezhet ki. A FIFA elnök növekvő befolyásáról, és a hatalmi korlátok módszeres leépítéséről a portugál politikus, Miguel Maduro azt nyilatkozta, hogy ami most tapasztalható, az valójában csak a törvénybe iktatása annak, hogy a sportszervezet végleg elfordult a reformoktól.

A FIFA kongresszusának és tanácsának döntéshozatali folyamatai is egyre inkább centralizálódnak, ami további aggodalmakat vet fel a szervezet átláthatóságával és demokratikus működésével kapcsolatban. A 2030-as és 2034-es világbajnokságok helyszínéről szóló döntések is azt mutatják, hogy a fontos döntések egyre kevesebb kézben összpontosulnak, és a pályázatokat úgy írták ki, hogy gyakorlatilag előre eldöntött legyen a győztes.

(Borítókép: A FIFA székháza. Fotó: Harold Cunningham / Getty Images)