Lemaradhat a Roland Garrosról a visszavonuló klasszis, Dominic Thiem

A világranglistán jelenleg 117. helyezett Dominic Thiem nem kapott szabadkártyát a jövő vasárnap rajtoló francia nyílt teniszbajnokság, tehát a Roland Garros főtáblájára.

A francia nyílt teniszbajnokság szervezői a napokban hozták nyilvánosságra azon teniszezők neveit, akik szabadkártyát kaptak a tornára, és indulhatnak a főtáblán. A korábban kétszeresen finalista, szezon végén visszavonuló Dominic Thiem azonban nem kapott lehetőséget, így elképzelhető, hogy lemarad pályafutása utolsó francia GS-tornájáról.

A tenisz egyik örök dilemmája, hogy mely teniszezők kapjanak szabadkártyát a Grand Slam-tornákra. A Roland Garroson a szervezők a hazai játékosokat részesítették előnyben, ami különösen meglepő volt Thiem esetében, aki korábban a világranglistán a harmadik helyig jutott, és kétszer is döntőt játszott a párizsi salakon.

A torna szervezői döntése értelmében idén Alexandre Müller, Pierre-Hughes Herbert, Terence Atmane, Richard Gasquet, Harold Mayot és Giovanni Mpetshi Perrichard kapták a francia szabadkártyákat. Az amerikaiak Nicolas Moren De Alborant jelölték, az ausztrálok pedig Adam Waltonnak adták meg a lehetőséget.

Lucas Pouille francia teniszező szerint teljesen normális, hogy a 110. és a 130. hely között rangsorolt fiatalokat favorizálják, hiszen ez a verseny a Francia Teniszszövetséghez tartozik, amely a saját játékosait próbálja támogatni.

Thiem mellett Diego Schwartzman is kimaradt a szabadkártyát kapók közül, pedig ő is elődöntős volt korábban Párizsban, és szintén bejelentette, hogy hamarosan befejezi profi pályafutását.

Mind Thiem, mind Schwartzman esélyt kapnak még a Roland Garros főtáblájára kerülésre, de ehhez három mérkőzést kell nyerniük a selejtezőben. Thiem esetében alanyi jogon is főtáblás lehet, ha a következő napokban hat, nála előrébb rangsorolt játékos visszalép.

A magyar tenisz sikereiről is érdemes megemlékezni, hiszen május elején először fordult elő, hogy két magyar férfi teniszező, Marozsán Fábián és Fucsovics Márton a világ legjobb 50 játékosának mezőnyében szerepeljen. A Roland Garros selejtezője május 20-án kezdődik, a főtáblás küzdelmek pedig hat nappal később, jövő vasárnap rajtolnak, ahol Marozsán és Fucsovics is biztosított helyet kapott.

A sportvilágban más területeken is zajlanak izgalmas események. Például a BMX-es Kempf Zoltán számára az olimpiai kvalifikációs sorozat első, sanghaji állomása pechesen alakult, hiszen az első futamában defekt miatt nem tudott jó eredményt elérni, de a másodikban sikerült megcsinálnia a dupla hátraszaltót, így végül a 21. helyen zárt. A sportmászásban Tusnády Nimród a nehézségi mászásban a nyitónapi 44. hely után nem tudott javítani, és ezen a helyen maradt. Az olimpiai kvótákért folyó küzdelemben a gördeszkásoknál az olimpiai bajnok japán Horigome Juto meglepetésre kiesett az előfutamokban, így neki a júniusi budapesti viadal marad az utolsó remény a kvalifikációra és a címvédésre.