A VfB Stuttgart lenyűgöző útja a csúcsra

Nagyot fordult a világ a VfB Stuttgart együttesével, amely sokéves kínszenvedés után visszaküzdötte magát a német élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Bundesliga) elitjébe – és a Bajnokok Ligájába. Sebastian Hoeness és Fabian Wohlgemuth valóságos csodát művelt a sváb fővárosban, a szurkolók minden bizonnyal örökre a szívükbe zárták őket.

Az 1893-ban alapított Stuttgart régóta Baden-Württemberg tartomány legnagyobb klubja, és már a Bundesliga 1963-as megalapítása előtt is nyert fontos trófeákat. A klub történetében olyan neves játékosok fordultak meg, mint Fritz Walter, Matthias Sammer, Guido Buchwald, Giovane Élber, Kraszimir Balakov és Fredi Bobic. A Stuttgart 1992-ben és a 2006–2007-es szezonban nyert bajnoki címet, és kétszer jutott be a Bajnokok Ligája legjobb 16 csapata közé 2000 és 2010 között. Azonban a 2007-es bajnoki cím után a csapat teljesítménye romlani kezdett.

Veh 2008-as távozása után a Stuttgart gyengébb eredményeket ért el, és 2016-ban kizuhant a másodosztályba. A következő szezonban azonnal visszajutottak, de a Bundesliga-ban ismét a bennmaradásért kellett küzdeniük. 2019-ben az osztályozót elbukták az Union Berlin ellen, így ismét búcsút intettek az élvonalnak.

A 2020–2021-es szezonban a csapat stabilan teljesített, de 2022-ben ismét kiesési veszélybe került. Az utolsó fordulóban Endó Vataru döntő gólt szerzett a Köln ellen, így a Stuttgart megelőzte a Herthát, amelynek osztályozót kellett játszania.

Sebastian Hoeness kinevezése a csapat számára kulcsfontosságú volt. A Bayern München korábbi elnökének, Uli Hoenessnek az unokaöccse, aki a 2023 áprilisában történt kinevezése után sikeresen irányította a csapatot. Fabian Wohlgemuth, a VfB sportigazgatója szerint Hoeness filozófiáját a játékosok azonnal megértették, és betartották az edzői utasításokat.

A keretépítésben is jeleskedett a klub, hiszen Deniz Undav és Chris Führich megszerzése mellett Enzo Millot és Maxi Mittelstadt is kiemelkedő teljesítményt nyújtottak. A csatársorban Serhou Guirassy 27 bajnokin 26 gólt szerzett, és a csapat számára nem csak a góljai, hanem a vezéregyénisége miatt is fontos volt.

A Stuttgart sikerei érdekes kontrasztot alkotnak a Mercedes Formula–1-es csapatának teljesítményével, amely az utóbbi időben nem tudott élen maradni. A fociban viszont a Stuttgart most győzelmeket hoz, míg a Mercedes az F1-ben lemaradásban van.

A Bajnokok Ligája döntőjében a Borussia Dortmund és a Real Madrid csap össze június 1-jén, Londonban. Az Index helyszíni beszámolókkal és percről percre frissülő tudósítással gondoskodik arról, hogy az olvasók minden fontos információt megkapjanak a nagy eseményről.