Másodfokú győzelem a rágalmazási perben

Másodfokon is győzedelmeskedett Sebián-Petrovszki László, a Demokratikus Koalíció (DK) országgyűlési képviselője, akit rágalmazásért perelt Bayerné dr. Matusovits Andrea, az Országos Vérellátó Szolgálat vezérigazgatója.

A DK 2021-ben tett feljelentést az Országos Vérellátó Szolgálat ellen, mondván, hogy a szervezet áron alul értékesítette a vérplazmát. A kérdéses szerződés 2019-ben járt le, amikor is Bayerné dr. Matusovits Andrea, a jobboldali publicista, Bayer Zsolt felesége volt az OVSZ főigazgatója. A DK szerint a vezérigazgató új pályázat kiírása nélkül hosszabbította meg a szerződést további három évre, amely már 2017-ben is kedvezőtlen feltételeket tartalmazott.

Az OVSZ közleményben válaszolt a vádakra, kijelentve, hogy a DK által említett világpiaci ár nem létezik, mivel a plazma nem kerülhet szabadkereskedelmi forgalomba az Európai Unióban. Hozzátették, hogy a plazma értékét számos tényező befolyásolja, többek között az, hogy honnan, milyen módszerrel gyűjtik, és milyen előszűrési eljárásoknak vetik alá.

A rágalmazási perben, amelyet az OVSZ indított Sebián-Petrovszki ellen, a bíróság első fokon felmentette a DK-s politikust, és a másodfokú ítélet is az ő javára született meg. Sebián-Petrovszki sajtótájékoztatóján kifejtette, hogy a bíróság döntése alapján ismételten kijelentheti: az OVSZ éveken keresztül alacsony áron adta el a magyar emberek vérplazmáját magáncégeknek, amelyeket versenyeztetés nélkül választottak ki, ezáltal jelentős veszteséget okozva a magyar adófizetőknek, miközben nagy hasznot hajtva a cégek tulajdonosainak.

Bayerné dr. Matusovits Andrea a Válasz Online ellen is indított rágalmazási pert, azonban azt a peret 2020 májusában elveszítette.