Mindenki gyűlölte a szakmában, ma mégis milliók rajonganak érte

A művészettörténet egyik leghíresebb alakja, Pablo Picasso korai munkásságát és életútját bemutató dokumentumfilm, Az ifjú Picasso 2024 májusában kerül a hazai mozikba.

Pablo Picasso, aki Málaga városának leghíresebb szülöttje és Andalúzia kiemelkedő képzőművésze, olyan művész, akinek alkotásai világszerte ismertek, de kevesen ismerik az ő felemelkedésének történetét. A Az ifjú Picasso című film ezt az utat kívánja bemutatni, egészen az 1907-ben készült Avignoni kisasszonyok című művéig.

A dokumentumfilm Phil Grabsky rendezésében készült, és az EXHIBITION ON SCREEN díjnyertes brit művészettörténeti filmsorozat részeként kerül bemutatásra. A film egyfajta detektívtörténetként mutatja be Picasso motivációit és azt az utat, amely a dél-spanyolországi kisfiúból világhírű művészt faragott.

Lehurrogták, mégis világsztár lett

Picasso sikerének kulcsa három város, Málaga, Barcelona és Párizs volt, valamint a Gósol nevű kis falu, ahol az irodalmi témáktól elmozdulva a test ábrázolása felé fordult figyelme.

A film elkészítéséhez hat fontos európai múzeumban készítettek interjúkat, többek között a Museu Picasso Malaga, Fundación Picassóban, a málagai Museo Casa Natalban, a Museu Picasso de Barcelonában, a barcelónai Museu Nacional d'Art de Catalunyában, a barcelónai Museu Picassóban és a párizsi Musée National Picassóban. Ezekben az interjúkban történészekkel, kurátorokkal és Picasso unokájával, Olivier Widmaier Picassóval beszélgettek.

A film forgatása során Picasso barátaihoz és kedveseihez írt leveleit is felhasználták, amelyek keresztül Picasso intim gondolataira derül fény.

A dokumentumfilm a New York-i Museum of Modern Artban tett virtuális látogatással zárul, ahol az Avignoni kisasszonyok című kép, amelyet kezdetben megvetettek, ma már a modern művészet és a kubizmus kezdetét jelöli.

Picasso az ominózus képet a primitivizmus hatására festette, amely a nem-nyugati művészetekkel való találkozásból eredt. Az afrikai maszkok, amelyekkel egy párizsi múzeumban találkozott, inspirálták későbbi stílusát és új ábrázolási módszereket hoztak létre.

Picasso, bár hagyományos művészként is sikeres lehetett volna, úgy döntött, hogy megújítja a festészetet, erős geometriai hatásokat és a primitivizmust felhasználva Gauguin után saját munkáiba is beépítette ezeket az elemeket.

A film 2024. május 16-án kerül a mozikba, a Pannonia Entertainment Ltd. forgalmazásában.