Kamatemelkedés a lakáshiteleknél és a THM-plafon áttörése

Az elmúlt időszakban stabilak maradtak a lakáshitelek kamatai, azonban májustól emelkedésnek indultak, és egyes banki ajánlatok már a korábban meghatározott 7,3 százalékos THM-plafont is meghaladják.

A bankok által vállalt THM-plafon 2024. január eleji 7,3 százalékra csökkentése óta nem történt jelentős változás a lakáshitelek kamataiban, de a Gránit Bank, a CIB és a Raiffeisen korábbi korrekciói után a kamatok alig mozdultak. Az év eleji általános kamatvágást követően a hitelek THM-je jóval 7 százalék alá csökkent, azonban a hosszú futamidejű hitelek árazását befolyásoló referenciakamatok stagnálása után március közepétől ismét emelkedni kezdtek. A BIRS referenciakamatok az év elején még 6 százalék alatt voltak, április közepétől azonban gyakrabban haladták meg a 7 százalékot. Május elején a 5 éves BIRS 6,74, a 10 éves 6,87, a 20 éves pedig 6,89 százalékon állt.

A CIB Bank a referenciakamatok változása miatt módosított egyes lakáshitelei kamatkondícióin 2024. május 1-jei hatállyal. A bank szerint a lakáshitelügyletek döntő többsége továbbra is a korábbi ajánlás alapján meghatározott kamatplafon alatt maradt, de egy szűk ügyfélkör számára a THM a korábbi kamatplafon fölé emelkedett.

Az UniCredit már korábban is hirdetett 7,3 százalékos THM feletti kamatozású lakáshiteleket. A CIB és az UniCredit esetében is igaz, hogy a nem túl alacsony jövedelmű, a hitel fejében náluk számlát nyitó és arra nagyobb havi összeget utaló ügyfeleknél továbbra is a THM-plafon alatt marad a kölcsön. A CIB a kamatemeléssel a többi nagybank 7,0-7,3 százalékos THM-jei közé sorolt vissza, és a Raiffeisen Banknál is csak a magasabb jövedelemhez kötötték a legalacsonyabb kamat elérését.

A BUBOR, amely a vállalati hitelek kamatozását befolyásolja, csökkenő tendenciát mutat, mivel a jegybank alapkamatát követi, amely április végén csökkent. A változó kamatozású, rövid kamatperiódusú lakáshitelek 2022 eleje óta kamatstopban vannak, és ez várhatóan az év végéig is így marad.

A Bank360.hu kamatfigyelője szerint május elején a CIB Bank a fix kamatozású lakáshitelének standard kamatát 0,90 százalékponttal emelte, 6,89 százalékról 7,79 százalékra, a THM pedig 8,20 százalékra nőtt. A 10 éves kamatperiódussal felvehető Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek egy részénél is hasonló emelés történt. A számlanyitást és havi minimum 250 ezer forint jövedelemutalást vállaló ügyfelek esetében azonban a kamat csak 0,10 százalékponttal nőtt, így 6,89 százalékos ügyleti kamattal és 7,22-es THM-mel vehető fel a hitel.

A Raiffeisen Bank a 10 éves kamatperiódussal felvehető lakáshitelek kamatán csak minimálisan változtatott, de az igénylők elvárt jövedelmének sávjait átszabta. Az alsó határ 180 ezer forint, a következő szint a nagyobb kamatkedvezményhez havi nettó 400 ezer forint, a legmagasabb jövedelmi sáv pedig 700 ezer forintnál kezdődik. A kamatok a jövedelmi sávoktól függően változnak.

Az OTP Bank és az Erste Bank a személyi kölcsönöknél emelte az elvárt minimum nettó jövedelmet, az OTP esetében a munkavállalókra és a vállalkozókra vonatkozóan 154 ezerről 177 ezer forintra, míg a nyugdíjas igénylőknek legalább 120 ezer forintos jövedelemről kell igazolást beadniuk. Az Erste Banknál a személyi kölcsön esetében havi nettó 150 ezer forint helyett most már 175 ezer forint szükséges a hitelfelvételhez.