A kínai gazdaság meglepő növekedése

Az előző év azonos időszakához képest áprilisban 6,7 százalékkal nőtt a kínai ipari termelés, miközben az ingatlanszektor válságban van, a lakások árai kilenc éve nem látott mértékben csökkentek.

Az előrejelzéseket felülmúlva a kínai gazdaság intenzív növekedést mutatott áprilisban. Az exportban és a kereskedelemben javulás figyelhető meg, a fogyasztói árak is élénkültek. A Reuters szerint az ingatlanszektor válsága és a kiskereskedelmi forgalom lassulása ellenére a gazdaság továbbra is növekedési pályán van.

A Nemzeti Statisztikai Hivatal adatai alapján az ipari termelés növekedése meghaladta a márciusi 4,5 százalékos és az elemzők által várt 5,5 százalékos mértéket.

A kiskereskedelmi forgalom növekedése lassult, 2022 decembere óta a leglassabb ütemben, mindössze 2,3 százalékkal bővült. Xing Zhaopeng, az ANZ senior elemzője szerint a külső kereslet növekedése mellett a belföldi kereslet gyengülése figyelhető meg.

A fiskális támogatások növelésével további növekedés várható, bár a gazdaság strukturális nehézségei miatt ez nem feltétlenül fenntartható hosszú távon. A gyenge hiteladatok miatt kamatcsökkenésre számíthatunk a második negyedévben. Kína speciális államkötvények kibocsátásával ösztönzi a küszködő iparágakat.

A munkanélküliségi ráta csökkenése, 5,2-ről 5 százalékra áprilisban, lendületet adhat a fogyasztói kiadásoknak.

Az ingatlanszektor válsága aggodalomra ad okot, az áprilisi lakásárak csökkenése a leggyorsabb volt az elmúlt kilenc évben. A kormány új intézkedéseket jelentett be a szektor stabilizálására, többek között a lakásvásárlások ösztönzésére és a befejezetlen házak átadására.

Az elemzők megosztottak abban, hogy a washingtoni szankciók mennyire befolyásolják a kínai export fenntarthatóságát. Az Egyesült Államok 18 milliárd dolláros vámmal sújtja a kínai exporttermékeket, és az Európai Unió is aggódik az olcsó ázsiai termékek miatt. Ugyanakkor Kína bizonyos iparágakban, mint a 3D nyomtatás, az új energiahordozó járművek és az integrált áramköri termékek területén, kétszámjegyű növekedést ért el.

A kínai kormány 5 százalék körüli növekedési célt tűzött ki 2024-re.