Mélyen zsebbe nyúlós lett a magánellátás, de van egy kiskapu

Még mindig hosszúak a várólisták az állami kórházakban, és a magánklinikákon igénybe vehető műtétek ára akár 2 millió forint feletti összegbe is kerülhet. Azonban az egészségbiztosítások segítségével gyorsabban és költséghatékonyabban juthatnak hozzá a betegek a szükséges ellátáshoz.

Az állami kórházakban a térd- és csípőprotézis műtétekre való várakozási idő jelentős, egyes helyeken akár 1-2 év is lehet. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatai szerint országosan 47 ezer beteg vár műtéti beavatkozásra, ebből 15 ezer a térdprotézisre, majdnem 14 ezren szürkehályog-műtétre, és 8 és fél ezren csípőprotézisre.

A magánklinikákon a nagyobb műtétek ára 2-3,5 millió forint körül mozog, a kisebb beavatkozások is több százezer forintba kerülhetnek. Az egészségbiztosítás havi díja egy átlagos felnőtt számára 15-25 ezer forint között alakul, amely jellemzően a tipikus betegségek kezelését támogatja.

Hamar elfogy az átlagbér a magánklinikákon

Egy konzultáció ára a magánklinikákon 30-40 ezer forinttól indul, és minden további vizsgálat vagy kezelés növeli a költségeket. Vincze Ramóna, a Grantis egészségbiztosítási szakértője szerint az egészségbiztosítások segíthetnek a műtétek finanszírozásában, és a biztosítók a megszervezésben is támogatást nyújtanak.

Az egészségbiztosítások a labor- és diagnosztikai vizsgálatokat is fedezik, beleértve a hormon, genetikai, meddőségi vizsgálatokat, allergiateszteket és a daganatos betegségek szűrését. A nagy értékű képalkotó diagnosztikai vizsgálatok, mint a CT, MRI és PET-CT is térítésre kerülnek.

Majdnem mindent térít az egészségbiztosítás

Az egészségbiztosítások bizonyos műtéteket, például az endometriózis műtéteket is finanszírozzák, ha a betegség korábban nem került megállapításra. A magánklinikákon a műtétek díja attól függően, hogy milyen beavatkozásra van szükség, akár 1-3 millió forint is lehet. A biztosítóknál eltérő feltételek lehetnek, ezért ajánlott előzetesen pénzügyi tanácsadóval átbeszélni a gyakorlatot. Térd- és csípőprotézis műtéteket bizonyos termékek térítenek, de szív és onkológiai műtétekre jellemzően nem, mivel ezeket magánintézményekben nem végzik.

Vannak kitételek, például szülészetre, szervtranszplantációra, visszér és gyomorszűkítő műtétre, plasztikai műtétre nem használható a szolgáltatás, kivéve az orvosilag indokolt hüvelyplasztikát. Lézeres látásjavító műtéteket és orrsövény műtéteket sem térítenek, de az orrpolip műtéteket igen.

Vincze Ramóna szerint ma már elérhetőek olyan egészségbiztosítások is, amelyeket meglévő betegség esetén is igénybe lehet venni.