Az szja 1+1%-os felajánlás határideje közeleg

Magyarországon a dolgozóknak lehetőségük van személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát civil szervezeteknek és egyházaknak felajánlani. Amennyiben nem rendelkeznek időben, a pénz az állam költségvetésébe kerül.

Magyarországon minden dolgozó jogosult arra, hogy személyi jövedelemadója 1 százalékát egy regisztrált civil kedvezményezettnek, további 1 százalékát pedig egy technikai számmal rendelkező, elismert egyháznak ajánlja fel. A felajánlásra jogosultak listája a NAV honlapján érhető el, ahol idén több mint 30 ezer kedvezményezett szerepel. A felajánlásokat 2023-ban május 21-ig, kedd éjfélig lehet megtenni postán vagy elektronikusan az ügyfélkapun keresztül.

A NAV a korábbi évek gyakorlatát követve automatikusan figyelembe veszi az előző évben egyházaknak tett felajánlásokat, amennyiben az adózó nem jelöl meg új kedvezményezettet vagy nem vonja vissza a korábbi nyilatkozatát. A civil szervezetek esetében azonban minden évben újra kell nyilatkozni.

A NAV honlapján jövő év januárjától az adózók megtekinthetik, hogy a megjelölt kedvezményezett részesült-e a felajánlott összegből. Az elektronikus tárhellyel rendelkező adózókat a NAV tájékoztatja a kiutalásról.

Az 1 százalékos felajánlások jelentős része már online történik, de az automatizált e-bevallás miatt sokan elfelejtik ezt a lehetőséget kihasználni. A 2017-es rendszerbevezetés óta csökkent a felajánlók száma és az összeg is.

A tavalyi szja-1%-os felajánlásokból a civil szervezetek több mint 15 milliárd forintot kaptak, ami jelentős növekedést mutat az előző évekhez képest. A legtöbb felajánlást az Országos Mentőszolgálat Alapítvány és a Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítvány kapta.

A Partizán Rendszerkritikus Tartalomelőállításért Alapítvány friss szervezetként rögtön a harmadik helyen végzett, de a lista tartalmazza Csányi Sándor alapítványát és különböző fideszes polgári köröket is. A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség és az Oltalom Karitatív Egyesület továbbra is nehéz helyzetben van, de a MET visszakapta az 1 százalékok fogadásához szükséges technikai számot és a bejegyzett egyházi státuszt is.

A Daganatos.hu Alapítvány körüli viták ellenére továbbra is jelentős összegeket gyűjt, de a felajánlások felhasználása körül vannak aggályok. Ezzel szemben a Magyar Gyermekmentő Alapítványnak saját mentőautója van.

A költségvetési hiány április végére meghaladta az eredetileg előirányzott éves célt, és a kormány további kiigazításokra kényszerülhet a júniusi választások után. A költségvetési lyukak tömögetése mellett a kormány keresi a módját, hogy a pénz jól hasznosuljon.