Megváltozik a személyi igazolvány, jön a Digitális Állampolgárság Program

Szeptemberben útjára indul a Digitális Állampolgárság Program, amely lehetővé teszi, hogy okostelefonunk segítségével intézzük állami és közszolgáltatási ügyeinket egyetlen alkalmazáson keresztül, mely minden okmányunkat tárolja.

A Digitális Állampolgárság Program (DÁP) bevezetését a kormány 2022 végén jelentette be, és a törvényt tavaly fogadták el. Az RTL szerint a program szeptemberben startol el, és célja, hogy két éven belül minden állami és közszolgáltatási ügyintézés elérhető legyen okostelefonon keresztül.

A DÁP mobilapplikációja május 18-tól, azaz szombattól már letölthető, és május 21-től kezdődően lehetőség nyílik a regisztrációra is. A Dívány cikke szerint az alkalmazás alapelvének az az állampolgár tulajdonjogát hangsúlyozza az állammal kapcsolatos adatok felett, így az állampolgár dönthet arról, hogy azokat felhasználhatják-e.

A digitális állampolgárság bevezetése azt jelenti, hogy 2026-ra az állampolgárok szinte minden jogosultsággal és ügyintézési lehetőséggel rendelkeznek majd a digitális térben, amivel jelenleg csak személyesen, munkaidőben érhetnek el. Az új rendszer használatával többek között az alábbiak lesznek elérhetők:

  • eSzemélyazonosítás: minden okmány digitális változata elérhető lesz, amelyek a digitális azonosítást biztosítják.
  • ePosta: egy digitális postaláda segítségével történik majd az állampolgárokkal való kapcsolattartás.
  • eDokumentumkezelés: az ügyintézésekhez és levelezésekhez kapcsolódó dokumentumok elektronikus formában tárolhatók.
  • eAláírás: az elektronikus aláírás szolgáltatással az EU teljes területén elfogadott módon írhatók alá szerződések és egyéb hivatalos dokumentumok.
  • eFizetés: az állammal folytatott fizetési tranzakciók teljesen integrálttá válnak.

Az alkalmazás segítségével a jövőben egyszerűbbé válik az igazoltatás, hiszen a rendőröknek vagy korhatár-ellenőrzéskor csak a telefonunkat kell majd elővenni. Az alkalmazás értesítéseket is küld, például ha lejár a személyi igazolvány vagy az autó műszaki vizsgája. A lakcímváltozást is egyszerűbb lesz bejelenteni, hiszen minden hivatal automatikusan értesül róla.

A program későbbi tervei között szerepel, hogy a közműszámlák befizetése, banki ügyintézés, hitelszerződések és biztosítások megkötése is elérhetővé válik az alkalmazáson keresztül. A végső cél az, hogy minden közigazgatási ügyintézés az applikációba költözzön, beleértve a költözést, házasságkötést és vállalkozásindítást is.