A Dorothea Hotel művészeti koncepciójának bemutatója

Orbán Ráhel szerint a BDPST Koncept célja, hogy a magyar kultúrát a részletekbe vigyék, és a Dorothea Hotel által növeljék Budapest nemzetközi ismertségét.

A belváros új luxusszállodája, a Dorothea Hotel már teljes gőzzel üzemel, amely a Mária Dorottya württembergi főhercegnőről kapta a nevét. A szálloda történelmi korszakokat és stílusokat ötvöz, és a Mariott International Autograph Collection Hotels márkája alatt működik, amely világszerte különleges dizájnnal és karakterrel rendelkező szállodákat foglal magába.

A hotel művészeti koncepcióját egy kerekasztal-beszélgetés keretében mutatták be, amelyen Orbán Ráhel, a BDPST Koncept kreatív igazgatója, Tombor Zoltán fotóművész és Bellák Gábor, a Magyar Nemzeti Galéria művészettörténésze is részt vett.

Orbán Ráhel elmondása szerint a koncepción 2015 óta dolgoznak, és a kivitelezés a koronavírus-járvány miatt elhúzódott. A szálloda épületének megtervezésére Piero Lissoni világhírű építészt kérték fel. A tervezés és kivitelezés során számos nemzetközi előírásnak kellett megfelelni, de a tervezők és fejlesztők nagy szabadságot kaptak, így a reformkor lett az új brand meghatározó irányvonala. A szálloda három épületből áll: az 1873-as Weber-házból, az 1913-as szecessziós Mahart-székházból és az 1937-es modernista Münnich-házból.

Orbán Ráhel és a fejlesztők célja az volt, hogy egy példa nélküli dizájnt hozzanak létre.

A magyar titkok megjelenítése

A Dorothea Hotel művészeti koncepciójának részeként Tombor Zoltán fotóművész több száz képet készített, amelyek a dizájn alapját képezik. Tombor 25 év divatfotózás után egy modern, kortárs nőt ábrázolt, aki megtestesíti a Württembergi Dorottyát a mai korban. A fotóművész duális koncepciót alkalmazott, képpárokban gondolkodott, amelyek a németalföldi festők stílusát és Moholy-Nagy László fotogramjait idézik. A szálloda 156 szobája a modernitást, míg 60 szobája a történelmi hagyományokat tükrözi.

Orbán Ráhel hangsúlyozta, hogy a magyar kultúra részletekbe való bevitelében hisznek a BDPST-nél, és a Dorothea Hotel által szeretnék Budapest nemzetközi ismertségét növelni. Emellett nem titkolt céljuk, hogy a szálloda filmeket és más művészi alkotásokat is inspiráljon.