Kedd éjfélig lehet dönteni az adó 1+1 százalékáról

Hétmilliárd forinttal többet ajánlottak fel az adózók a személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékából a mostani bevallásukban, mint tavaly – közölte Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Tállai András felhívta a figyelmet arra, hogy kedden éjfélkor jár le a személyijövedelemadó-bevallás határideje. Az államtitkár szerint "kiemelkedően magas összeget" ajánlottak fel az adózók: tavaly 23 milliárd 746 millió forintot, míg idén eddig 30 milliárd 974 millió forintot, ami 7,2 milliárddal több az előző évinél. A civil szervezeteknek, a vallási közösségeknek és a Nemzeti Tehetség Programnak szánt 1+1 százalékokról szóló nyilatkozatot a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) eSZJA-felületén lehet a legegyszerűbben és leggyorsabban megtenni kedd éjfélig.

Az államtitkár hozzátette, hogy szintén kedd éjfélig van lehetőség átnézni, kiegészíteni, módosítani, vagy elfogadni az adóhivatal által készített szja-bevallási tervezetet. Azok az adózók, akik egyetértenek a tervezetben foglaltakkal és nem tesznek semmit – kivéve az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett magánszemélyeket, az egyéni vállalkozókat, és az őstermelőket –, azoknak május 21-ével automatikusan bevallássá válik a tervezetük.

Tállai András kiemelte, hogy máig több mint 4 millióan léptek be az eSZJA portálra, 2,3 millióan nézték meg a tervezetüket. Módosítás nélkül 970 ezer adózó hagyta jóvá a bevallását, 511 ezren módosítottak a tervezetükön, míg 2,2 millióan már beadták a bevallásukat. Az államtitkár fontosnak tartotta megjegyezni, hogy az szja befizetésekor az adóazonosító jelet vagy adószámot az átutalás vagy csekk közlemény rovatában mindig fel kell tüntetni, mivel enélkül a NAV csak késve tudja a befizetett összeget a befizetőhöz kapcsolni.

Végül Tállai András szólt az öngondoskodási megtakarítási formákhoz kapcsolódó adó feletti rendelkezési jogosultságról, amely lehetővé teszi a befizetések húsz százalékának visszaigénylését. Megjegyezte, hogy bár sokan rendelkeznek ilyen típusú megtakarítással, mégsem veszik igénybe ezt a lehetőséget. A nyugdíjcélú öngondoskodási formák, valamint az önsegélyező és egészségpénztárak nem csökkentik az összevont adóalap adóját, tehát az szja-t be kell fizetni év közben, de az adóbevallásban visszaigényelhető ennek egy része, amit aztán a megtakarítási számlán írnak jóvá.

Az államtitkár végezetül elmondta, a kormány adópolitikájának egyik pillére, hogy tovább kell csökkenteni az adminisztrációt és folytatni az adócsökkentést. Hozzátette, Magyarországon sokrétű a családtámogatások rendszere, ennek része például a családi adókedvezmény, az első házasok kedvezménye, a 25 év alatti fiatalok szja-kedvezménye, a 25-30 év közötti, 30 éves korukig gyermeket vállaló nők kedvezménye, a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye, illetve a személyi kedvezmény. A családi adó- és járulékkedvezményeknek köszönhetően mintegy évi 350-370 milliárd forint marad a családok zsebében.