Hétvégi olvasnivalók: a Don-kanyartól a Magyar Péter-jegyzőkönyvig

Jó reggelt és jó hétvégét kívánunk! Összegyűjtöttük a hétvégi kiadásunkban a legfontosabb témákat, kezdve a május 1-i ünnepségektől a politikai és gazdasági eseményeken át a kultúráig.

A baloldali pártok a Városligetben ünnepelték május 1-jét, ahol a MSZP egykori elitje Gyurcsány Ferenc térnyerését szemlélte. A Mi Hazánk mozgalma a majálison gyermekkórust indított, míg Szentkirályi Alexandra, a Fidesz főpolgármester-jelöltje zártkörű eseményt tartott, ahol a Magyar Péter hangfelvétellel kapcsolatosan Polt Péterben való hitét fejezte ki.

Lázár János, az építési és közlekedési miniszter ellenzi a MOL-torony és a mini-Dubaj-projekt építését, mely Európa legmagasabb épülete lenne. A Mandiner által publikált Magyar Péter-jegyzőkönyv pedig a politikai rendszer működését tárja fel. A rendőrség öt év nyomozás után sem tudja felderíteni a Vadhajtásokon elkövetett bűncselekmények elkövetőit.

A gazdasági rovatban a petesejtért pénzt adó klinikák és a lombikszektor kormányzati irányítója, Novák Katalin sógornője, Vesztergom Dóra kapcsolata került előtérbe. A Tündérhegyi pszichiátria volt épülete pedig több ismert személy között cserél gazdát. Mészáros Lőrinc horvátországi befektetéseiről és az MNB-centenárium felújításáról is szó esett.

Külföldi hírek között az amerikai egyetemek antiszemitizmus elleni fellépése, az ukrán konfliktus és az amerikai segély szerepe, valamint a bhutáni boldogságmérés és a fentanil okozta válság került terítékre. A történelem rovatban a Don-kanyarban harcoló magyar 2. hadsereg naplója és a Salgótarjáni utcai zsidó temető titkai kaptak helyet.

Végül a kultúra világából Salman Rushdie új könyve, a Kés, és a politikai szatírát felvonultató A rezsim című sorozat került említésre. Az ALS-betegségben szenvedő Karsai Dániel és az eutanázia legalizálása melletti küzdelem, valamint Jem Bendell klímaváltozásról szóló előadása is helyet kapott a hírek között.