Együtt lakni jobb?

A cohousing, vagyis közösségi lakhatás nem csak anyagi megtakarítást jelenthet, hanem a környezettudatosság és a közösségi élet előmozdítását is. A Deutsche Welle magyarországi stábja a cohousing hazai képviselőit kérdezte meg arról, hogy ez lehet-e a válasz a magas albérleti és ingatlanárak problémájára.

A cohousing egy olyan lakás- vagy házközösség, ahol az együttélés nemcsak olcsóbbá, hanem környezettudatosabbá is teszi az életet. Egy budapesti villa példája mutatja, hogy ez a megoldás nem csak a fiataloknak kedvez, hanem az idősebb generációnak is társaságot és segítséget nyújthat. Lia néni, aki szinte teljesen magára maradt, kiadta otthona egy részét fiataloknak, akik így hozzájárulnak a költségekhez és gondoskodnak róla. A cohousing tehát több mint társbérlet: a közösségi élet és az egymás iránti felelősségvállalás jegyében jön létre.

Magyarországon sokan élnek lakhatási szegénységben, a Habitat for Humanity szerint körülbelül 3 millió ember érintett. A lakhatási problémák között szerepel a túlzsúfoltság, a rosszul szigetelt és nehezen fűthető lakások, a magas albérleti díjak, valamint a hosszú ingázás. A cohousing lehet egy alternatíva ezekre a kihívásokra, hiszen a közösségi lakhatás formája új megoldásokat kínálhat.

A Deutsche Welle és a Telex együttműködésében készült videóban a cohousing magyarországi képviselői osztották meg tapasztalataikat és véleményüket erről a lakhatási formáról.