Európa nyarai még forróbbak lehetnek a vártnál

Friss kutatások szerint a nyári hőhullámok Európában jóval intenzívebbek lehetnek, mint azt korábban gondolták, ami a légszennyezettség csökkenésének köszönhető.

A brg.com által közzétett információk alapján a kutatók arra figyelmeztetnek, hogy a légszennyezettség csökkenése paradox módon súlyosbodó nyári felmelegedést eredményezhet Nyugat-Európában. Ez aggodalomra ad okot, mivel sokan a korábbi modellekre hagyatkoznak a jövőbeli tervezés során. A jelentés rámutat, hogy az eddigi modellek nem vették figyelembe ezt a tényezőt, ami alulbecsléshez vezetett a nyári hőhullámok intenzitását illetően. Dominik Schumacher és csapata szerint az 1980 és 2022 közötti időszakban Európában tapasztalt nyári felmelegedést vizsgálva kiderült, hogy a regionális modellek átlagosan több mint 1 Celsius-fokkal becsülték alul a valós felmelegedést, míg a globális modellek csak 0,5 Celsius-fokkal.

Ez komoly kihívást jelenthet az emberek számára, akik nem készültek fel megfelelően az egyre melegebb nyarakra. A kutatók reménykednek abban, hogy az új jelentések már figyelembe veszik ezt a változást és pontosabb előrejelzéseket tesznek lehetővé. Hangsúlyozzák továbbá, hogy fontos lenne az európai regionális modellek frissítése annak érdekében, hogy ezek is figyelembe vegyék a légszennyezettség csökkenését.