Egy konfliktus, ami a mai napig tart

Japán és Oroszország közötti kapcsolatok a második világháború óta rendezetlen területi kérdések miatt feszültek, és a helyzet a mai napig nem oldódott meg. A két ország közötti ellentét a japán szigetvilág északi részén, a Kuril-szigetek feletti hovatartozás körül forog, amely területet a Szovjetunió a háború utolsó napjaiban foglalta el. A konfliktus jogi értelemben még nem ért véget, és a geopolitikai helyzet sem kedvez a megoldásnak.

A második világháború végén Joszif Sztálin hadat üzent Japánnak, és a Szovjetunió gyorsan elfoglalta a Kuril-szigeteket. A területi követelések között szerepelt Hokkaidó északi része is, de ezt az Egyesült Államok nem engedte meg. A hidegháború idején próbálkozások voltak a helyzet rendezésére, például 1956-ban Hruscsov több sziget visszaadását ajánlotta fel, de ez az amerikai beavatkozás miatt meghiúsult.

Abe Sinzó volt japán miniszterelnök próbálta a konfliktust békeszerződéssel lezárni, és utódja, Kisida Fumio is hajlandó lenne megállapodni, de bizonyos feltételek mellett. Azonban az ukrajnai háború és a japán-amerikai szövetség megerősítése miatt a megállapodásra jelenleg kevés az esély.

A Kuril-szigetek ügye nem csak a két ország közötti kapcsolatokat befolyásolja, hanem a távol-keleti régió geopolitikai helyzetét is. A területi viták precedensértékűek lehetnek, és a nemzetközi helyzet felértékelte a Kuril-szigeteket. Oroszország infrastrukturális beruházásokkal és katonai bázisok építésével erősíti jelenlétét a térségben.

A második világháború ezen szegmense tehát még mindig lezáratlan, és a közeljövőben nem várható változás.