Adóbevallási határidő közeleg!

Május 21-ig kell benyújtani a személyi jövedelemadó bevallását, és sokan nem élnek a visszaigénylés lehetőségével, pedig jelentős összegekről van szó.

Az adófizetőknek idén egy nappal több idejük van a személyi jövedelemadó bevallására, mivel a pünkösdi hosszú hétvége miatt május 21-ig, keddig nyújthatják be a dokumentumokat. A határidő elmulasztása esetén csak azok kapnak büntetést, akiknek adótartozásuk van, de azok is veszíthetnek, akiknek az állam tartozik, hiszen a visszaigényelhető adó csak a bevallás benyújtása után 30 nappal kerül a számlájukra.

A NAV által készített adóbevallás-tervezet már hónapok óta elérhető, és aki még nem foglalkozott vele, annak érdemes átnéznie, hogy helyesen szerepelnek-e a befizetései, kedvezményei, és van-e további érvényesítendő adókedvezménye.

A hosszú távú megtakarításokhoz kapcsolódó adókedvezmények befizetései és jóváírásai általában már szerepelnek a tervezetben, de ezeket is ajánlott ellenőrizni. A Bank360.hu felhívja a figyelmet arra, hogy vannak esetek, amikor az adózónak kell meghatározni, melyik megtakarításánál mennyi adójóváírást szeretne érvényesíteni.

A nyugdíj- és egészség célú öngondoskodás adókedvezménye

A nyugdíjpénztári, egészség- és önsegélyező pénztári befizetésekre 20 százalék, évente maximum 150 ezer forint adókedvezmény igényelhető vissza. Fontos, hogy aki többféle pénztárban is takarékoskodik, csak az egyikbe kérheti vissza az adó-visszatérítést.

Az szja-kedvezménnyel támogatott nyugdíjbiztosítással rendelkezők évente 20 százalék, maximum 130 ezer forintnyi szja-t igényelhetnek vissza. A nyugdíj-előtakarékossági számlával (NYESZ) rendelkezők szintén 20 százalék, maximum 100 ezer forintot kaphatnak vissza. Összesen évente legfeljebb 280 ezer forintnyi szja igényelhető vissza a pénztári, nyugdíjbiztosítási és NYESZ-befizetésekre.

A vissza nem igényelt adók milliárdjai

Az önkéntes nyugdíjpénztáraknak több mint egymillió tagjuk van, az egészség- és önsegélyező pénztáraknak 1,1 millió fölötti a tagságuk, 485 ezren rendelkeznek adókedvezménnyel támogatott nyugdíjbiztosítással, és közel 100 ezer NYESZ-számla van a hazai befektetési szolgáltatóknál. Tavaly az önkéntes nyugdíjpénztárakban 18 milliárd, az egészség- és önsegélyező pénztárakba 14,33 milliárd forint került vissza az államtól. Idén még több pénzre számíthatnak a tagok, hiszen nőtt a tagdíjbefizetések volumene.

Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) szerint évről évre több milliárd forintot hagynak bent a tagok az államnál. Aki az elmúlt években elmulasztotta a visszaigénylést, az öt évig korrigálhatja az szja-bevallását, de a késve visszakapott adóforintok nem kamatoznak.

A TBSZ-számlák és az 1+1 százalék

A tartós befektetési számlával (TBSZ) rendelkezők csak akkor mentesülnek a kamatadó és szocho megfizetése alól, ha öt évig nem nyúlnak hozzá a számlájukhoz. Ha valaki előbb kiveszi a pénzt, akkor adóznia kell az addig felhalmozott kamatok, árfolyamnyereség után, és ezt be kell vallania az szja-bevallásban.

Az adó-visszatérítéseket a késlekedő bevallóknak is ki fogják fizetni 30 napos határidővel, de az szja 1+1 százalékáról szóló nyilatkozatoknál szigorú a május 21-i határidő. Aki jótékony célra szeretné felajánlani adója egy részét, annak ezt legkésőbb keddig kell elintéznie.