Egyre forróbb a talaj Alec Baldwin talpa alatt

Sor került az Alec Baldwin ügyében folyó eljárás következő tárgyalására, amelyen egyelőre nem derült ki, hogy a bíró ejti-e a vádakat a színésszel szemben vagy sem.

Alec Baldwin 2021-ben a Rust című film forgatása közben lelőtte a produkció operatőrét, Halyna Hutchins-t, aki a helyszínen életét vesztette. A fegyverben éles lőszer volt, ami halálos sebeket ejtett a nőn. A fegyvermestert, Hannah Gutierrez Reedet gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolták meg és 18 hónapos börtönbüntetésre ítélték, míg Baldwin és Reed asszisztense, David Halls további vádak alá kerültek.

Alec Baldwinnal szemben 2023-ban ejtették a vádakat, de új-mexikói különleges ügyészek, Kari Morrissey és Jason Lewis újabb bizonyítékokat találtak, amelyek Baldwin bűnösségére utalnak. Az ügyészség ismét vádiratot nyújtott be, és a színész jogászai azért küzdenek, hogy újból ejtsék a vádakat. Baldwin júliusban áll majd bíróság elé, és maximum 18 hónapos börtönbüntetést kaphat.

Az ügy legutóbbi tárgyalása május 17-én volt, ahol az új-mexikói bíró, Mary Marlowe Sommer szkeptikus kérdéseket tett fel az ügyésznek, arra utalva, hogy a vádemelés mellett dönthet.

A Variety szerint Baldwin ügyvédei arra kérték a bírót, hogy ejtse a vádakat, mivel az ügyészek nem bocsátottak tanúkat az esküdtszék rendelkezésére. A bíró kérdőre vonta az ügyészt, miért nem tett nagyobb erőfeszítéseket a tanúkkal való kapcsolatfelvételre, és miért vágta ki az egyik tanút a filmes díszletek biztonsági előírásaival kapcsolatos vallomásokból.

Alec Baldwin egyik ügyvédje, Alex Spiro szerint az ügyészség megsértett egy bírósági végzést, és szándékosan elterelte az esküdteket a mentő bizonyítékoktól. Az ügyészség állítólag elmulasztotta a felmentő információkról tájékoztatni az esküdtszéket, és információkat szivárogtatott ki a médiának.

Az ügyész válaszában kiemelte, hogy Alec Baldwin többször hazudott és megváltoztatta a lövöldözéssel kapcsolatos emlékeit, és az ügyvédei is félrevezették az ügyészséget.

Jövő héten születik meg a döntés

Alec Baldwinnak korábban vádalkut ajánlottak fel, amelyet visszavontak, miután az ügyész tudomást szerzett arról, hogy a színész részt vesz egy dokumentumfilm elkészítésében. Az ügyész szerint Baldwin nyomást gyakorolt a tanúkra, hogy működjenek együtt a filmkészítőkkel, de a rendező, Rory Kennedy eskü alatt cáfolta, hogy a színésznek köze lenne a produkcióhoz.

Baldwin védőcsapata további indítványokat is benyújtott, amelyek szerint a fegyvert az FBI-vizsgálat során megsemmisítették, és az állítások nem felelnek meg a nem szándékos emberölésre vonatkozó jogi normáknak.

Mary Marlowe Sommer bíró a jövő héten határoz arról, elutasítja-e a vádemelést vagy sem. Amennyiben így tesz, az ügyészség akár újabb vádiratot is benyújthat.