Oroszország lefoglalta az UniCredit és a Deutsche Bank egyes eszközeit

Egy orosz bíróság elrendelte az UniCredit olasz bankcsoport és a Deutsche Bank német pénzintézet egyes eszközeinek, számláinak és ingatlanjainak, valamint leányvállalataik részvényeinek lefoglalását egy meghiúsult gázprojekt miatt indított per keretében – írja a Reuters.

Az UniCredit Leasing és az UniCredit Garant, az AO UniCredit Bank részeként működnek Oroszországban, és a bankcsoport oroszországi tevékenységének vagyona 2023 végén 8,67 milliárd eurót tett ki, ami csökkenést jelent az előző évhez képest. A mostani lefoglalás csak ennek egy részét érinti, de az UniCredit jelentős hitelezőként van jelen az országban, és nyomás alatt áll az európai bankfelügyelet részéről, hogy csökkentse ottani aktivitását.

A per hátterében egy ukrajnai konfliktus miatt bevezetett nyugati szankciók állnak, amelyek következtében az UniCredit egy orosz energetikai vállalat által benyújtott 444 millió eurós garanciakövetelés miatt került perbe egy szentpétervári bíróságon. A bank korábban garanciavállalóként vett részt egy német cég és egy orosz gázfeldolgozó üzem építését célzó szerződésben, amelyet a szankciók miatt felbontottak.

A projekt során a RusChemAlliance vegyesvállalat - melynek fele Gazprom tulajdonban van - előleget fizetett a szerződésre, és az UniCredit több kötvényt bocsátott ki a RusChem javára. Ezeket angol jog alapján határozták meg, és minden jogvitát Párizsban kellett volna elbírálniuk.

Az Egyesült Királyság legfelsőbb bíróságának felszólítása ellenére, amely arra kérte a RusChemet, hogy ne folytassa tovább a pert Oroszországban, az oroszi bíróság elutasította az UniCredit kifogásait és tárgyalást tűzte ki.

A RusChem követeléseket fogalmazott meg az UniCredit felé a nyugati szankciók miatt nem teljesített fizetésekre vonatkozóan, összesen 448 millió eurót igényelve vissza a kötvényekből, amely magában foglalta a garanciacsomag eredeti összege mellett büntető kamatokat is.

A Deutsche Bank esetében a Szentpétervári Választottbíróság elrendelte az oroszországi vagyon lefoglalását, beleértve számláit, ingatlanjait és részvényeit is, összesen 238,6 millió euró (259,36 millió dollár) értékben. A német pénzintézet szintén garanciát vállalt a gázfeldolgozó üzem építésére irányuló szerződéshez, amelyet a nyugati szankciók következtében felbontottak. A bíróság megtiltotta a Deutsche Banknak, hogy gyakorolja tulajdonosi jogait az orosz leányvállalata és a Deutsche Bank Technology Center LLC nevű társaság felett, és elrendelte az említett entitásokhoz tartozó értékpapírok, ingatlanok és bankszámlák zár alá vételét.

Augusztusban kiderült, hogy hasonló peres eljárások indultak más pénzintézetekkel szemben is Szentpétervárban, beleértve a Commerzbankot is, kapcsolódva ugyanehhez a meghiúsult projekthez. A Deutsche Bank nem nyilatkozott az üggyel kapcsolatosan sem Frankfurtban, sem Oroszországban.