Mészáros Lőrinc bankja dobhat mentőövet az egészségügynek

A hazai orvostechnikai eszközbeszállítók nehéz helyzetbe kerültek, melyet a Mészáros Lőrinchez köthető MBH Bank enyhíthet egy új konstrukcióval, amely a kórházak kintlévőségeinek átvállalását jelenti.

A kórházaknak beszállító cégek közül sokan kis- és középvállalkozások, melyek működése több százezer ember megélhetését biztosítja, és a betegellátás is függ tőlük. Az adósságkrízis minden ellátási szegmenst érint, és egy közelgő jogi kötelezettség is súlyosbítja a helyzetet. Az MBH Bank együttműködésben az Egészségügyi Technológiai és Orvostechnikai Szállítók Egyesületével (ETOSZ), a Mediklaszterrel és az Orvostechnikai Szövetséggel dolgozott ki egy konstrukciót, amelyben a bank 10-11 százalékos kamattal átveszi a beszállítók követeléseit egy éves futamidőre. A cégek így lemondanak a tőketartozásuk egy részéről, és az MBH Bank hajtja be a tartozásokat az államon. Ez az abszurdnak tűnő megoldás életmentő lehet a piac szereplőinek és a betegellátásnak is.

Korábban is volt már példa faktorálásra az egészségügyben, például 2015-ben, amikor a kórházak nem rendezték adósságaikat az év végén, és az OTP Bank nyújtott faktorálási lehetőséget. Az eszközbeszállítók javaslata szerint egy állandó banki szereplő bevonása szükséges a beszállítók és a kórházak közé, amíg az egészségügy finanszírozása meg nem oldódik. Az Economx információi szerint a kórházak adóssága március végén 116 milliárd forint volt, és a tartozásállomány egy hónap alatt 12 milliárddal nőtt. A kintlévőség nagy része, 75 százaléka az orvostechnikai beszállítók felé irányul.

Az orvostechnikai cégek helyzete különösen nehéz, mivel a bankok gyakran nem állnak nyitottan az ilyen profilú vállalkozások felé. Tóth Zsolt, a Magyar Medikai Gyártók és Szolgáltatók Akkreditált Innovációs Klaszter (MediKlaszter) főtitkára szerint a tagságuk hetven százalékának vannak súlyos anyagi gondjai, és negyven százalékuk már fontolgatja a bezárást. Az EU iparágra vonatkozó MDR minősítési rendelete tovább súlyosbítja a helyzetet, mivel a kkv-k számára kötelező, és a MediKlaszter felmérése szerint az iparág kkv vállalkozásainak és a magyar medtech termékek gyártásának 30-40 százaléka 2024-ben megszűnhet.