Záporok és zivatarok csapnak le az országra kispénteken

Csütörtökön a nap több órára is kisüthet, de az északkeleti részeket leszámítva országszerte várható eső, zápor, helyenként zivatar, amelyeket heves viharok, felhőszakadás, jégeső és viharos széllökések is kísérhetnek.

A csütörtöki időjárás változékony lesz, a gomolyfelhő-képződés mellett több órás napsütésre is számíthatunk. Délelőtt még kevés helyen, de délután már több területen alakulhat ki ismétlődő zápor, zivatar, helyenként nagyobb mennyiségű csapadékkal. Az északkeleti harmadban a legkisebb az esély az esőre. A délkeleti szél több helyen élénk, helyenként erős lökéseket eredményezhet.

A nappali hőmérsékletek 21 és 27 fok között alakulnak, míg késő estére 14 és 20 fok közé hűl a levegő. Éjszaka a felhőzet tovább vastagszik, és a legtöbb helyen borult égbolt várható, de csapadék főként a délnyugati részeken valószínű, ahol eső, zápor, és az éjszaka első felében zivatarok is lehetnek. A délkeleti szél élénk lehet, az éjszakai minimumok pedig 7 és 14 fok között alakulnak.

A HungaroMet citromsárga figyelmeztetést adott ki zivatarok miatt több vármegyére, köztük Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Pest, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyékre. Baranya és Somogy megyében pedig felhőszakadás miatt is van érvényben veszélyjelzés.

Az orvosmeteorológiai előrejelzés szerint a közeledő hidegfront miatt fejfájás, keringési panaszok, szívproblémák, vérnyomás-ingadozás, szédülés, rosszullét jelentkezhet, és az asztmások panaszai is felerősödhetnek a zivatarok környezetében.

Pénteken is többnyire felhős időre kell számítani, sok helyen esővel, záporral, zivatarral, néhol hevesebb viharokkal, felhőszakadással. Északkeleten szárazabb időjárás várható. A keleti-délkeleti szél többfelé élénk lesz, zivatarok környezetében erős, viharos széllökésekre is számítani kell. A hőmérsékleti kontraszt nagy lesz, a maximumok 15 és 27 fok között alakulnak, az ország északkeleti harmadában lehet a legmelegebb.

: HungaroMet, Időkép