De hova állnak a partizánok, ha elfoglalták Brüsszelt?

Nézem ezeket a plakátokat, amelyek azt hirdetik, hogy az ellenzéki szereplők „Brüsszel alázatos szolgái”, és valami titkos magyarellenes összeesküvés részeként tálcán viszik Ursula von der Leyennek a migrációt, a háborút és a megkötözött, nemváltó óvodásokat.

Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő öt évvel ezelőtt az elsők között gratulált az Európai Bizottság frissen megválasztott elnökének, Ursula von der Leyennek, a Fidesz pedig büszkén posztolta a képet. Az akkori Fidesz-nyilatkozatok szerint Ursula von der Leyent az Orbán-párt európai képviselőinek szavazatai nélkül nem választotta volna meg az Európai Parlament, és a „hétgyermekes német családanya” megfelelő választás volt számukra.

A magyar kormányfő, Orbán Viktor ott volt a füstös szobákban, amikor az Európai Bizottság új elnökéről egyezkedtek, és a Fidesz EP-képviselői szavazataikkal repítették az uniós intézmény vezetői székébe a német politikusnőt.

Ugyanakkor a kormánypropaganda az Európai Néppárthoz tartozó politikusokat, köztük Ursula von der Leyent is, Magyarország ellenségeként ábrázolja. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke szerint a párt történelmi jogon van az Európai Néppártban, és jelenlétük nemzeti érdek, mivel ez a legerősebb frakció az Európai Parlamentben. Semjén hangsúlyozta, hogy többféle hang is megjelenik a Néppártban, és ők a békepárti álláspontot erősítik, miközben azon dolgoznak, hogy a Néppárt visszataláljon az alapító atyák örökségéhez. A KDNP politikusa, Hölvényi György EP-képviselő az Európai Néppártban maradt, mondván ő a KDNP politikusa, amely továbbra is tagja az Európai Néppártnak és frakciójának.

A kormánypropaganda szerint az Európai Néppárt célja, hogy belevigye a magyar embereket a háborúba, atomtámadást provokáljon ki, támogassa az ukrán ellenállást, bővítené a melegjogokat és jogállamisági kritériumoknak álcázott boszorkányüldözést hajt végre Magyarország ellen.

Navracsics Tibor a KDNP-be lépett a Néppárttal való szakítás után, és ezzel jelezte, hogy nem ért egyet a felsővezetés konfliktuskeresésével a Néppártban. A kormányzati propaganda és mítoszépítés nevetségessé válik, ha a Fidesz magát gránitszilárdságú elvek mentén küzdő szabadságharcosnak mutatja, de közben smúzol, kiegyezik, nyerészkedik az általa felfestett ellenséggel.

Orbán Viktor elhamarkodottan bejelentette, hogy a fideszes EP-képviselők az ECR frakciójához fognak csatlakozni a következő parlamenti ciklusban, ezzel korlátozva saját mozgásterét a választások utáni helyezkedés idejére. A Fidesz elhamarkodottan számolt azzal, hogy kioktató, lekezelő pozíciót foglalhat majd el Európában.

Minden rendszer megbukik egyszer, és ha a Fidesz egyetlen helyet is elveszít, azt magyarázni kell. A belső kör tudni fogja, hogy valami elromlott a gépezetben, és a tévedhetetlenség mítosza megrepedt.

A szerző az Európai Parlament leköszönő képviselője, az Esély Közösség alapítója.

(Borítókép: Ursula von der Leyen német kereszténydemokrata politikusnak gratulál Deutsch Tamás az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)