Szijjártó Péter lemondását követelik a hackertámadások miatt

Egy petíció indult Szijjártó Péter külügyminiszter lemondásának követelésére az orosz hackertámadások ügyében, amelyet eddig több mint 6500 ember írt alá az aHang oldalán.

A Népszava szerint a petícióban teljes körű vizsgálatot követelnek az orosz hackertámadások miatt. A dokumentumok szerint az orosz titkosszolgálatok által szervezett akcióban több tízezer bizalmas irat, információ és személyes adat került orosz hekkerek, és így az orosz állam kezébe.

Két évvel ezelőtt a Direkt36 tárta fel, hogy orosz hackerek megtámadták a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium informatikai rendszerét, amelynek következtében számos belső és érzékeny adathoz jutottak hozzá. A Külügyminisztérium akkoriban kampányhazugságnak minősítette az esetet, de a 444 által nemrég birtokba vett dokumentumok egyértelműen bizonyítják, hogy a támadás megtörtént.

Szabó Hedvig altábornagy, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat (NBSZ) akkori főigazgatója 2021-ben a támadásokról szóló jelentésében azt írta, hogy több mint 4000 munkaállomás és 930-nál több szerver vált megbízhatatlanná. Ez azt jelenti, hogy a támadók hozzáférhettek a külügy levelezéseinek tartalmához, a munkatársak személyes adataihoz és más érzékeny információkhoz.

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat belső jelentése szerint a támadásokat az APT 28 és APT 29 csoportok hajtották végre, amelyek az orosz GRU és FSB vagy SVR titkosszolgálatokhoz köthetők.

A 444 idén május 13-án Szijjártó Pétert kérdezte meg a történtekről, aki először tagadta, hogy tudomása lenne orosz támadásokról, majd a bizonyítékokkal szembesítve azt állította, hogy az illetékes szervezetek megtették a szükséges lépéseket. Az újságírókat óvatosságra intette, feltételezve, hogy a jelentéshez valamilyen külső titkosszolgálat segítségével jutottak hozzá.