Egy gomb mind fölött – Kevesebbet eszik a kocsija, ha ezt megnyomja!

Ez a berendezés a legtöbb modern autóban megtalálható, és amellett hogy sokat levesz a sofőr lábáról, még az üzemanyag-fogyasztást is csökkenthetjük vele a hosszú utakon.

A CarShop szakértői szerint sok ember számára még mindig nem egyértelmű, hogy a sebesség a főszereplő az autó üzemanyag-fogyasztásában. Kutatások alapján, ha az autó sebességét 10-15 km/órával csökkentjük, akkor akár 7-14 százalékkal is javíthatjuk az üzemanyag-fogyasztást. Ez azonban több tényezőtől is függ, mint például az autó mérete, tömege és hajtáslánca.

A sebességtartó automatika, vagyis a tempomat használata különösen hasznos lehet ebben a kontextusban. A Daily Express információi szerint a tempomat segít az állandó sebesség megtartásában, ami pozitívan befolyásolja az üzemanyag-fogyasztást. Azonban fontos megjegyezni, hogy ez a technika csak bizonyos körülmények között hatékony. A sebességtartó automatikát sík útszakaszon érdemes használni, leginkább autópályákon, mivel itt tudja leginkább kifejteni a takarékossági hatását.

Ellenkező esetben, dimbes-dombos utakon a tempomat használata növelheti az üzemanyag-fogyasztást. Ennek oka, hogy a sebességtartó lassabban reagál a lejtős útszakaszokra, mivel nem képes előre látni az útviszonyokat. Összességében tehát, ha okosan használjuk a tempomatot, nem csak a vezetési kényelmet növelhetjük, hanem az üzemanyagköltségeken is spórolhatunk.