Az új Google Wear OS 5 szárnyán hamarosan tovább fejlődhetnek az okosórák

A Google I/O fejlesztői konferencián bemutatott Wear OS 5 új lehetőségeket nyithat meg az okosórák világában, különös tekintettel az akkumulátor élettartamának növelésére és az óralapok továbbfejlesztett formátumára.

A Google I/O eseményen a mesterséges intelligencia volt a főszereplő, de a Wear OS 5 okosóra operációs rendszer bejelentése is fontos mérföldkőnek számít a cég életében. A Computer Bild szerint a Gemini generatív AI-modell mellett a Wear OS 5 is komoly figyelmet érdemel.

Az új operációs rendszer az Android 14-en alapul, és a Google ígéretei szerint jelentős akkumulátor-optimalizálásokat tartalmaz. A cég szerint bizonyos folyamatok energiafogyasztását akár 20 százalékkal is képes csökkenteni, mint például a maratonfutás követésekor és rögzítésekor.

A fejlesztők számára új irányelvek is kiadásra kerültek, amelyek segítségével hatékonyabban tervezhetik meg rendszerszoftver-alkalmazásaikat, és így tovább csökkenthetik az alkalmazások áramfogyasztását.

A Wear OS 5 egy másik újítása az óralapformátum továbbfejlesztett változata, amely még több kreatív lehetőséget kínálhat a fejlesztők számára. A részletek egyelőre nem ismertek, de a Google a fejlesztők számára releváns optimalizálásokat emel ki.

A szoftver előzetesét már tesztelhették a bennfentesek és szakújságírók, azonban a nyilvánosság számára való elérhetőség időpontja még nem ismert. A Computer Bild spekulációi szerint a Samsung Galaxy Watch 7 esetleg már a Wear OS 5-tel kerülhet a boltok polcaira, amennyiben a készülék idén júliusban jelenik meg.