A rejtélyes mesterséges intelligencia, amely felbukkant, majd eltűnt az interneten

Egy új chatbot, a gpt2, amely rövid idő alatt hatalmas népszerűségre tett szert, szinte tökéletesen lemásolta egy mobilos játékot, és bonyolult matematikai problémákat is megoldott, majd váratlanul eltűnt az internetről.

Kedden egy különös mesterségesintelligencia-chatbot, a gpt2 tűnt fel az LMSYS Org webhelyen, amely nagy nyelvi modellek teljesítményét méri. A chatbot eredetéről szinte semmit sem tudni, de képességei az OpenAI által fejlesztett GPT-4 szintjét, vagy annál is többet érhetnek el.

Ethan Mollick, a Pennsylvaniai Egyetem Wharton iskolájának MI-kutatóprofesszora szerint senki sem tudja, ki készítette a gpt2-t, de a vele való játék alapján úgy tűnik, hogy a GPT-4 szintjén van.

A gpt2 népszerűsége pillanatok alatt nőtt meg, de kedd délutánra a chatbot már nem volt elérhető, és az oldalon csak egy tájékoztatás jelent meg arról, hogy a chatbot jelenleg nem elérhető. A rejtélyes szervezet később azt posztolta, hogy a váratlanul nagy forgalom miatt állították le a chatbotot, de ígéretet tettek arra, hogy később újra elindul.

A felhasználók beszámolói szerint a gpt2 képességei lenyűgözőek voltak. A Gizmodo észrevétele szerint az MI szinte tökéletesen lemásolta a Flappy Bird nevű mobilos játékot, mások pedig a matematikai problémamegoldó képességét emelték ki.

Sam Altman, az OpenAI vezérigazgatója is megosztott egy posztot a gpt2-ről, amelyben azt írta: „Elfogult vagyok a gpt-2-vel szemben”, ami további spekulációkat váltott ki arról, hogy az OpenAI állhat a chatbot mögött.

Az LMSYS Org egy olyan platform, ahol az MI-fejlesztők névtelenül tesztelhetik chatbotjaikat, így a felhasználók elfogulatlanul véleményezhetik azokat. Ez felveti a lehetőségét, hogy a gpt2 egy nagy techcég, például az OpenAI fejlesztés alatt álló projektje lehet.

Dimitris Papailiopoulos, a Wisconsini Egyetem számítástechnika-professzora szerint a gpt2 megoldott egy olyan matematikai problémát is, amelyet más nagy cégek MI-modelljei nem, vagy csak nehezen tudtak megoldani.

A jövő talán választ ad arra, hogy ki áll a rejtélyes chatbot mögött.