Kétmilliárd forintért kínálják Sisi egykori nyári rezidenciáját

A kelet-közép-európai régióban több századfordulós villa és kastély is megtalálható a piacon, de a luxus ingatlanok között kiemelkedik a possenhofeni kastély, ahol Erzsébet királyné, azaz Sisi is töltötte gyermekkorának nyarait.

A Christie's nemzetközi aukciósház ingatlanüzletága is felvette kínálatába a bajorországi Starnbergi-tó partján található possenhofeni kastélyt, amely Pöcking településhez tartozik és az Alpokra nyújt panorámát. Az épület különlegessége, hogy Sisi itt töltötte a nyarakat gyerekkorában, és házassága alatt 24-szer látogatta meg itt szüleit. A kastélyt a bajor Wittelsbach-uralkodóház egyik mellékágának számító hercegi család nyári rezidenciaként használta, télen pedig Münchenben tartózkodtak.

A kastélyegyüttes egy régi és egy újabb épületből, valamint egy kápolnából áll. A régi, négytornyos épületben található az a lakás, amelynek ára meghaladja a kétmilliárd forintot. A lakás 252 négyzetméteres, és rendelkezik egy 270 négyzetméteres tetőtérrel is. Az épületet 1536-ban emelték, és a harmincéves háborúban többször is feldúlták, ezért a hercegi család nem sajnálta a pénzt a felújításra és az új palotaszárny, valamint a kápolna megépítésére.

A második világháború után az épület állapota romlott, és életveszélyessé vált egy gombafertőzés miatt, amely megtámadta a fagerendákat. Az épületet 1981-ben privatizálták, és négy lakást alakítottak ki benne. A jelenleg eladó ingatlan három hálószobás és három fürdőszobás, két erkélyes, és az épület Bel Étage/piano nobile emeletén helyezkedik el, ahol a hercegi család hálószobái is voltak.

A kastélyparkot, bár a tópart városi tulajdonban van, csak a lakók használhatják. A kastélyok és villák iránt érdeklődők számára számos más lehetőség is kínálkozik a régióban, például a sziráki Teleki-Degenfeld-kastély, amely már évek óta a piacon van, és jelenleg a Barnes kínálatában található. Az 1748-ban elkészült barokk épületet több főnemesi család is lakta, majd a szovjet katonák felgyújtották 1944-ben, de teljes körű felújításon esett át 1977-ben.

Romániában és Montenegróban is találhatók beragadt luxusfejlesztések, de a szlovák Sotheby's kezelésében is vannak különleges ingatlanok, mint például a zólyombrézói Andrássy-villa, vagy a nyitrai járásban található reneszánsz vár, amelyet az 1600-as évek végén építettek.