Ausztrália leggazdagabb nőjének portréja botrányt kavart

Ausztrália leggazdagabb nője, Gina Rinehart nem elégedett azzal a portréval, amelyet Vincent Namatjira festett róla, és amelyet az Ausztrál Nemzeti Galériában állítottak ki. A művész azonban kiáll amellett, hogy a művészet nem kívánságműsor.

Gina Rinehart, aki a bányászatból származó vagyonával vált Ausztrália leggazdagabb nőjévé, követeli, hogy az Ausztrál Nemzeti Galéria távolítsa el a róla készült, nem túl hízelgő portrét a kiállításáról. A kép, amelyen a milliomosnő "dupla állal" látható, Vincent Namatjira díjnyertes művész alkotása, és az Ausztrália színesben című kiállítás részeként került bemutatásra más jelentős személyiségek, például Károly király, II. Erzsébet királynő és Julia Gillard volt ausztrál miniszterelnök portréi mellett[^Sky News].

Namatjira, aki az eltávolítási kérelem hírére reagált, kijelentette, hogy ő "úgy festi le a világot, ahogyan ő látja azt"[^Sky News]. A Nemzeti Galéria szóvivője az ABC News beszámolója szerint üdvözölte, hogy a nyilvánosság párbeszédet folytat a gyűjteményről és a kiállításokról, hozzátéve, hogy Namatjira úr híres a szikár szellemességgel teli festményeiről, és az ausztrál identitás ünnepelt portréfestője és szatirikus krónikása[^ABC News].

Vincent Namatjira elmondta, hogy az embereknek nem kell szeretniük a festményeit, de reméli, hogy időt szánnak arra, hogy megnézzék és elgondolkodjanak azon, vajon "miért festette meg ez az őslakos fickó ezeket a hatalmas embereket? Mit akar ezzel mondani?"[^Sky News]. A művész hozzátette, hogy olyan embereket fest meg, akik gazdagok, befolyásosak vagy jelentősek – olyanokat, akik hatással voltak erre az országra és személyesen rá, akár közvetlenül, akár közvetve, akár jó dologgal, akár rosszal[^Sky News].

Lisa Slade, a Dél-Ausztráliai Művészeti Galéria művészeti programokért felelős igazgatóhelyettese szerint Rinehart valószínűleg személyesen nem is látta a kiállítást. Slade kiemelte, hogy a portréfestészet nem fotóművészet, hanem a kifejezés művészete, az identitás és az egyéniség érzékeltetésének és megteremtésének művészete[^Sky News].