Edda, Müller Péter Sziámi és Galler András Indián Fonogram-életműdíjat vehetett át

Az idén 50 éves Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András Indián Fonogram-életműdíjban részesült, amit egy csütörtöki közleményben jelentettek be.

Az Edda Művek, mely több tagváltáson és újjászületésen ment keresztül, jelenleg Pataky Attila, Alapi István, Gömöry Zsolt és Kicska László alkotják a zenekart. A miskolci együttes idén ünnepli fennállásának 50. évfordulóját. A csapat eredetileg 1974-ben Griff néven indult Miskolcon. Pataky Attila, a zenekar frontembere, ismert Orbán Viktor-rajongó, a két személyiség kölcsönösen rajong egymás munkájáért. Pataky tavaly ősszel a Karmelitában is találkozott a miniszterelnökkel, és egy interjúban Orbán Viktor-fannak nevezte magát, míg a miniszterelnök a tusványosi élményeinek aláfestő zenéjeként említette Pataky énekhangját.

Müller Péter Sziámi, a magyar alternatív kultúra kiemelkedő alakja, 72 évesen is aktívan részt vesz a művészeti életben. Költőként, dalszerzőként, énekesként, filmrendezőként, színészként és kulturális szakemberként is ismert. Az URH, a Kontroll Csoport, a Sziámi (korábban Sziámi Sziámi), a Szakcsi Lakatos Bélával alapított Pianissimo! duó, valamint a Kirschner Péterrel létrehozott Felevad duó is az ő nevéhez kötődik. Jelenleg a Müller Péter Sziámi AndFriends zenekarral turnézik.

Galler András Indián a magyar videóklip-rendezők között kiemelkedő személyiség, aki 32 éves pályafutása során körülbelül 800-900 videóklip elkészítéséért felelt, Szőke János operatőr közreműködésével. A Kiss Áronnal közösen alapított Los Tiki Pictures a zenei kisfilmek mellett ismeretterjesztő sorozatokat, reklámokat és mozifilmeket is készít. A nevéhez fűződik a Voice és A Nagy Duett kisfilmjeinek elkészítése, 2008-ban a Jack Jack zenekarról szóló dokumentumfilm rendezője volt, és 2023-ban a "Varrat" című magyar dokumentumfilmben tűnt fel.

A Fonogram-díjakat – az életműdíjak kivételével – múlt szombaton adták át a budapesti Barabás Villában. Az eseményen elismerést vehetett át többek közt a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló, Saya Noé, a Thy Catafalque és a Góbé is.