Balaton kontra Adria: hol érdemesebb nyaralni?

Egy friss kutatás szerint a Balaton nyertesebb választás lehet egy pár vagy egy négytagú család számára, ha a nyaralás költségeit nézzük, bár bizonyos kategóriákban csekély a különbség.

A Pannon Egyetem Turizmus Intézeti Tanszékének tudományos főmunkatársa, Sulyok Judit a Balaton Konferencia 2024 keretében ismertette a kutatás eredményeit, amely a booking.com és a szállás.hu oldalak adatait felhasználva hasonlította össze a Balaton és az Adria partján történő nyaralás költségeit. A vizsgált időszakok június, július és augusztus hónapokra terjedtek ki, és a legnépszerűbb balatoni városokat hasonlították össze a legalább 40 ezer magyar vendégéjszakát produkáló tengerparti úti célokkal.

A költségek közlekedési, szállási, étkezési és látnivalókkal kapcsolatos kiadásokat foglaltak magukban. Egy pár esetében a szállás költségei Horvátországban 500-970 ezer forint között mozogtak, míg a Balatonnál 470-685 ezer forint közötti összegeket találtak. Egy négytagú család számára Horvátországban 600 ezer forinttól 1,8 millió forintig terjedhetnek a költségek, míg a Balaton esetében ez 630 ezer és 1,18 millió forint között alakul.

A különféle kategóriák részletes vizsgálata során kiderült, hogy a családi nyaralás legolcsóbb kategóriájában, a kemping önellátással, a horvátországi nyaralás bizonyul olcsóbbnak 25 ezer forinttal (605 ezer vs. 630 ezer forint), de az önellátó apartmanok esetében már az Adria drágább 30 ezer forinttal (830 ezer Ft vs. 860 ezer Ft). A félpanziós szállodai szállásnál a Balaton 235 ezer forinttal, a szálloda reggelinél pedig közel 600 ezer forinttal kedvezőbb.

A páros utazásoknál a legolcsóbb kategóriában a Balaton 30 ezer forinttal olcsóbb, az apartmanoknál és a félpanziós szállodai szállásnál 120 ezer forint a különbség, míg a szálloda reggelinél a Balaton parti nyaralás közel 200 ezer forinttal kerül kevesebbe.

A balatoni vendéglátás fejlődése is szóba került a konferencián, ahol Csapody Balázs, a Kistücsök Étterem tulajdonosa és a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke a turizmus és vendéglátás helyzetét vitatta meg a résztvevőkkel. Pach Gábor, a Fenegyerek Pálinka tulajdonosa és a Balatoni Kör elnöke szerint a vendéglátás és a borászat fejlődik, de a pálinkakínálat még nem követi ezt a trendet.

Szetlik Gergő, a Club Tihany Resort vezérigazgatója a szolgáltatások minőségének fontosságát hangsúlyozta, és kiemelte a helyi alapanyagok használatát. Böröcz István, a Balatonfüredi Yacht Club igazgatója szerint a vitorlásturizmus növekedése mellett fontos a vendéglátó egységek folyamatos nyitvatartása és a minőség fenntartása. Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója a balatoni horgászturizmus jelentőségét és a tavaszi, valamint őszi szezon erősítésének szükségességét emelte ki.

A balatoni hal 2021-ben földrajzi jelzésű termék védjegyet kapott, ami a fogyasztói bizalom építésében játszik fontos szerepet. A Balatoni Halgazdálkodási Zrt. évek óta dolgozott e siker eléréséért, és bár a balatoni hal hiányát nem sikerült teljesen megoldani, a vendéglátó egységek egész évben hozzáférhetnek a helyi halhoz, ha igényük van rá.