Rákkeltő anyagok szabadulhatnak fel az autók utasterében

Az American Chemical Society által végzett felmérés szerint az autókban használt égésgátló vegyi anyagokra vonatkozó szabályozást sürgősen felül kell vizsgálni, mivel a nyári hőmérséklet hatására ötször annyi rákkeltő anyag szabadulhat fel az utastérben.

Az Egyesült Államokban végzett vizsgálatok során megállapították, hogy a poliuretán habból készült autóülések toxicitása jelentősen megnő a nyári hőmérséklet hatására. Az elemzett minták 99%-ánál a felszabaduló rákkeltő anyagok koncentrációja ötször magasabb volt a melegben.

A kutatók önkéntesek segítségével gyűjtöttek mintákat az autóülések poliuretán habjából, amelyeket 2013 és 2022 között gyártott járművekből szereztek be. A mintákat egy speciális készlet segítségével juttatták az utastérbe, hogy megvizsgálják az égésgátló vegyi anyagok felszabadulását.

A felmérés rámutatott, hogy a félig illékony égésgátlók részecskéi különösen a magas hőmérsékleti körülmények között szabadulhatnak fel az utastér levegőjébe. A nyári koncentrációk lényegesen magasabbak voltak, mint a téli koncentrációk, ami arra utal, hogy a melegben súlyosabb lehet a probléma.

A tanulmányban az egyik leggyakrabban kimutatott vegyület a TCIPP volt, egy szerves foszforsav-észter, amelynek az emberi egészségre gyakorolt lehetséges káros hatásai ismertek. A TCIPP koncentrációja a levegőben nyáron kétszer-ötször magasabb volt, mint télen.

A kutatók szerint a tanulmány rámutat a biztonsági előírások átértékelésének sürgősségére és arra, hogy meg kell fontolni az autók belső tereiben használt égésgátlók biztonságosabb alternatíváit. Ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy a vizsgálatot még több jármű bevonásával ki kell bővíteni.