Elárverezik a torinói világkiállítás díjnyertes Zsolnay-kútszobrát

A 20. század elején készült, Ligeti Miklós által tervezett és Maróti Géza által jegyzett "Bivalyon ülő lány" szobor, mely az 1911-es torinói világkiállításon nyert fődíjat, hamarosan új tulajdonosra találhat a Nagyházi Aukciósház 292. aukcióján.

A pécsi Zsolnay-gyárban készült alkotás méretei miatt ma már nem reprodukálható, de igazi értékét a nemzetközi ismertsége és alkotója adja. A szobor Torinóban elnyerte a fődíjat, ami tovább növeli jelentőségét. A Nagyházi Aukciósház ügyvezetője, Nagyházi Lőrinc az Indexnek nyilatkozva elmondta, hogy bár nem bizonyítható egyértelműen, hogy ez a szobor állt-e a torinói világkiállításon, az eozinmázas darab méretei és jelzései, köztük Ligeti szignójának jelenléte, megerősítik annak valódiságát.

A "Bivalyon ülő lány" második példánya, melyet egy bácsalmási ügyvéd rendelt meg 1926-ban, sajnos nyomtalanul eltűnt. A Zsolnay-gyár nem tartja nyilván a műből készült másolatok számát, csupán a formaszámot (3989), így nem tudni, hány darab létezik belőle.

Egy harmadik példány 1935-ben került felállításra a pécsi Balokány fürdő kertjében, amely ma a Hullámfürdőben található. Kovács Orsolya művészettörténész szerint a szobor Európé és a bika történetét idézi fel, ahol a szépség és fiatalság győzedelmeskedik az ösztönök és a nyers erő felett, magyarosan ábrázolva a vízibivaly formájában.

A szobor állapota jó, bár a bivaly fülén és a talapzaton kisebb sérülések, illetve repedések figyelhetők meg. Ezek a hibák azonban nem befolyásolják jelentősen a kikiáltási árat, amely 36 millió forintról indul.